Golfclub kapt tachtig populieren zonder te vervangen

Redactie KW

Golf- en Countryclub ‘De Palingbeek’ krijgt een kapvergunning om tachtig bomen te rooien. De golfbaan, die aansluit op het provinciaal domein De Palingbeek, werd twintig jaar geleden aangelegd, deels op het vroegere park van het Kasteel Mahieu en deels op landbouwgrond. De 18 holes-baan is bespeelbaar sinds de zomer van 1992 en wordt geroemd om zijn fraaie vergezichten.

Destijds was er nogal wat heibel toen de golfbaan werd aangelegd. Er werd gesproken over een aanslag op de ongerepte natuur voor elitair gedoe. Maar een ‘eervol compromis’ werd bereikt en de realisatie dwong bewondering af doordat de integratie van bestaande natuurlijke elementen in het geheel ruimschoots werd gerespecteerd. Het landschap werd opengewerkt en sluit naadloos aan bij het natuurdomein De Palingbeek.

Nu krijgt de golfclub een kapvergunning voor het vellen van 80 bomen, zonder een verplichting om opnieuw aan te planten. Volgens schepen Herman Baron (CD&V) gaat het om uitheemse populieren, die gekapt moeten worden om de streekeigen beuken en eiken die daar groeien, tot volledig wasdom te laten komen. Die populieren moeten wijken om plaats te maken voor de ‘blijvers’, die zo meer ademruimte krijgen om uit te groeien. aldus de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier