Goede resultaten roofvogeltelling

Redactie KW

De roofvogeltelling van midden januari heeft in de Westhoek een behoorlijk resultaat opgeleverd. Ondanks minder goede omstandigheden hier en daar zijn er toch relatief veel roofvogels geteld.

Omdat op het moment van de telling de IJzerbroeken van Reninge, Noordschote en Merkem gedeeltelijk onder water stonden en daar dus geen muizen te vinden waren, werden daar heel weinig roofvogels geteld: 3 torenvalken in Noordschote, 2 torenvalken in Reninge en 1 buizerd en 1 torenvalk in Merkem.

Die kleinere aantallen werden echter ruimschoots gecompenseerd door een aantal gebieden met hogere aantallen van vooral buizerds. Zo werden er in de bossen in het Poperingse (vooral in de omgeving van Proven) 18 buizerds geteld en in de Ieperse Gasthuisbossen 14 buizerds. Beide gebieden hadden de vorige jaren ook al een redelijke populatie buizerds, maar dit zijn wel heel hoge aantallen. In totaal werden er in de Westhoek 65 buizerds geteld (tegenover 50 vorig jaar), 34 torenvalken (27 vorig jaar), 15 sperwers (13 vorig jaar) en 20 blauwe kiekendieven (12 vorig jaar).

Voor de volledigheid: er werden geen slechtvalken, haviken of smellekens gezien tijdens de roofvogeltelling, waardoor de soortendiversiteit relatief laag was dit jaar.

(PL/LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier