Goede druivenoogst voor West-Vlaamse wijnboeren

Redactie KW

De West-Vlaamse wijnboeren maken zich op voor een goede oogst. Als het weer de volgende weken even meezit, kunnen de eerste druiven al vanaf midden september geplukt worden. Steeds meer West-Vlamingen wagen zich aan het verbouwen van wijn, en de kwaliteit wordt almaar beter. Wij gingen in Loker een kijkje nemen bij wijnboer Peter Vandamme, een opkomend talent uit het Heuvelland.

Peter Vandamme uit Menen is al 20 jaar gepassioneerd bezig met het verbouwen van wijn. Hij experimenteerde al langer met twee kleine wijngaarden en een paar jaar geleden kwamen daar nog zo’n 2000 wijnstokken bij in Loker, op zijn domein Klein Rijselhoek. Peter heeft gekozen voor twee minder bekende druivensoorten die goed gedijen in ons wispelturige Belgische klimaat.

Het wijndomein Klein Rijselhoek wil een toonvoorbeeld zijn van hoe je op een milieubewuste manier toch kwaliteitsvolle wijn kan verbouwen. De stokken worden niet met pesticiden bespoten en de aanleg van het wijngoed gebeurde op een doordachte manier.

De witte wijn van de Solarisdruif die Peter in Menen verbouwt kreeg al veel goede kritieken.

Hij kijkt dan ook veelbelovend uit naar de kwaliteit van zijn eerste rode wijn uit het Heuvelland, maar daarvoor moet hij nog een jaartje wachten. Volgens de wijnbouwer belooft dit jaar wel een goed wijnjaar te worden.

Volgend jaar zal het domein Klein Rijselhoek dubbel zo groot worden. Dan zullen er zo’n 4000 wijnstokken staan. (LOR)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier