Godetia volgend jaar mogelijk ingeschakeld in Libanon

Redactie KW

De kans bestaat dat ons land volgend jaar met zijn commando- en logistiek steunschip “Godetia” opnieuw deelneemt aan het maritieme luik van de VN-missie in Libanon. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem aangekondigd.

“We bereiden de planning (van de militaire operaties in) 2011 voor,
er is een vraag binnen de regering om een aanwezigheid te hebben in Libanon” – waar ons land al actief is met een contingent van om en bij de 230 blauwhelmen – zei De Crem woensdagavond tijdens een bezoek aan de Godetia, dat op weg was van Pointe-Noire in Congo-Brazzaville naar de haven Matadi in de Democratische Republiek Congo.

De Godetia zou daarvoor kunnen worden gebruikt, dat is wat ik ga
voorstellen, stelde De Crem nog. België heeft al tweemaal deelgenomen aan het maritieme luik van Unifil met het fregat “Leopold I”.

Momenteel wordt de Godetia gebruikt om deel te nemen aan het
Amerikaanse programma “Africa Partnership Station”, dat tot doel heeft de slagkracht van de Afrikaanse kustwacht in de strijd tegen smokkel en piraterij te verhogen. Na Nederland is België het tweede land dat aan dat programma deelneemt.

Het schip vertrok half februari vanuit Zeebrugge voor een tocht van
twee maanden langs de kusten van West-Afrika. Het heeft twaalf
instructeurs aan boord, onder wie Belgen, Amerikanen en een Nederlandse officier, die officieren uit Benin, Kameroen, Congo-Brazzaville en Togo gaan opleiden. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier