Go KMO gelanceerd

Redactie KW

Aan de grenspost van de E17 in Rekkem is het startschot gegeven voor Go KMO, een nieuw grensoverschrijdend netwerk dat de bedrijven aan beide kanten van de grens wil aanzetten tot meer onderlinge samenwerking. De ondernemingen kunnen via dit initiatief alle advies krijgen om zaken te doen over de grens heen. In West-Vlaanderen wordt Go KMO ondersteund door UNIZO en de POM.

De bedoeling van dit nieuwe grensoverschrijdende netwerk is de kleine en middelgrote bedrijven aan beide kanten van de grens stimuleren tot meer samenwerking. Het probleem is uitgerekend de grens zelf.

“Die grens is er nog altijd op vlak van taal, cultuur en bedrijfsvoering, en wat wij vaststellen is dat er nog een zeer groot gebrek aan transparantie bestaat over de regelgeving aan verschillende kanten van de grens,” zegt Stefaan Matton van Unizo. “Ook op het vlak van de arbeidsmarkt is die nog altijd ondoorzichtig.”

Aan de grenspost van Rekkem kwamen 250 Waalse, Vlaamse, en Noord-Franse ondernemers luisteren naar wat fiscale, juridische en andere experts aan advies in huis hadden. Concreter kon het dus niet. Nu moeten de zaken nog in beweging komen. Dé uitdaging bestaat er in om de verschillende regels en wetgevingen meer te harmoniseren.

“Veel mensen van bij ons zouden in België willen werken maar ze zijn bang omdat ze niet weten hoe dat moet,” weet Bruno Bonduelle van de Chambrde de Commerce in Rijsel. “De belastingen, de fiscale problemen, en al die zaken, er zijn echt nog veel hindernissen die moeten weggenomen worden. Ik denk dat dit soort bijeenkomsten niet alleen tot doel hebben dat de ondernemers elkaar beter leren kennen, maar ook om druk te zetten op de overheden.”

Een verlenging van het statuut voor grensarbeid zal daarbij noodzakelijk zijn. Dat voordelige statuut staat vanaf 2010 op de helling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier