Gilde van Chocolatiers wil eind aan wildgroei goedkope chocoladewinkels

Redactie KW

De Gilde van Brugse chocolatiers wil dat er een einde komt aan de wildgroei van goedkope chocoladewinkels in de stad. Heel wat van die winkels verkopen minderwaardige pralines aan dumpingprijzen. Volgens de gilde verstoren die goedkope winkels de markt en maken ze de goede naam van de Belgische chocolade kapot.

De gloriedagen van het Brugse kant zijn voorbij, maar de laatste jaren werkt Brugge zich steeds meer in de kijker als de stad van de chocolade. De artisanale chocolatiers kan je nochtans op één hand tellen, maar er zijn wel al meer dan 50 winkels die chocolade verkopen. Dat gebeurt meestal onder de naam van echte Belgische chocolade, terwijl het steeds vaker om minderwaardige chocolade uit het buitenland gaat.

“Je kan het als klant niet zien wie een artisanaal product heeft, wel aan de prijs,” zegt chocolatier Pol Depla. “Als je pralines kan kopen aan 10 euro per kilogram, dan kunnen er geen edele producten inzitten.”

Er zijn ook al klachten gekomen van kopers die een halve kilogram pralines kopen, maar uiteindelijk een lichtere doos meekrijgen. Praktijken die volgens de Gilde van de Brugse chocolatiers helemaal niet kunnen. De beroepsvereniging wil dan ook maatregelen.

“We zien liefst het kwaliteitslabel en dan natuurlijk met een stop op de chocoladewinkels, 53 winkels is al meer dan voldoende.”

In het verleden voerde de stad Brugge al eens een hotelstop in, om de wildgroei van hotels aan banden te leggen. Maar een stop op chocoladewinkels ziet burgemeester Moenaert naar eigen zeggen niet zitten. Hij wil wel samenzitten met de chocoladesector om een gezamenlijk kwaliteitslabel in te voeren, waardoor de klant weet dat hij echte artisanale Belgische chocolade koopt.

(ld)

Meer hierover in het Focusnieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier