Gijs Witdouck uit Roeselare vraagt vanuit Istanboel aandacht voor situatie in Turkije

03/06/13 om 09:17 - Bijgewerkt op 24/02/16 om 09:40

Bron: Kw

Sedert enkele dagen komen duizenden mensen op straat in Istanboel en Ankara, om te protesteren tegen de regering van Erdo?an. Gijs Witdouck uit Roeselare verblijft in Istanboel en via de sociale media vraagt hij internationale aandacht voor de situatie daar.

Gijs Witdouck uit Roeselare vraagt vanuit Istanboel aandacht voor situatie in Turkije

© AFP

"Ik krijg de laatste uren steeds vaker de vraag wat hier in Istanboel aan de hand is. Wel, er is heel wat aan de hand, en het feit dat jullie dat aan mij moeten vragen is uitermate frustrerend", schrijft hij in een mededeling (integrale versie : zie bijlage)

Harde aanpak

Kort samengevat gaat het er om dat de demonstranten vinden dat eerste minister Erdo?an zijn land al jaren ultraconservatief bestuurt en komaf wil maken met de seculiere staat. "Nieuwe en aangepaste wetten zijn overduidelijk op religieuze leest geschoeid", schrijft Gijs. Vreedzame protesten tegen deze maatregelen worden hardhandig uit elkaar geranseld en in de media compleet genegeerd.

Park als symbool

Vorige week kwam daar voor het eerst verandering in, doordat burgers een park willen beschermen tegen de bouw van een nieuw winkelcentrum. Ook daar greep de politie hardhandig in, waardoor het protest evenwel exponentieel steeg. Na vrijdag werd de toestand alleen maar grimmiger en vielen er ook doden en gewonden. Het protest neemt nu alleen maar toe.

Maar omdat de Turkse media alles nog stilzwijgen, willen de demonstranten alle mogelijkheden aangrijpen om hun zaak onder de aandacht te krijgen. In Turkije maar ook internationaal. Daarom ook houdt Gijs Witdouck zijn volgers op de hoogte en vraagt hij iedereen de informatie te delen.

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!