Giftig visje komt steeds vaker voor aan Belgische kust

Redactie KW

De kleine pieterman, een giftig visje dat ook wel pukkel wordt genoemd, komt steeds vaker voor aan de Belgische kust. Wie op de giftige stekel van het visje trapt, kan weken buiten strijd zijn, zo waarschuwt Het Nieuwsblad woensdag.

De kleine pieterman is ongeveer 18 cm lang en leeft in ondiepe wateren en op zandbanken, waar hij zich half ingraaft. De visjes zijn de voorbije decennia in aantal verveelvoudigd, onder meer door de opwarming van het zeewater. Wie door een pieterman geprikt wordt, voelt rond de steekplaats een brandende pijn die kan uitbreiden over benen of armen en zonder behandeling weken kan aanhouden. Er kan ook zwelling en ontsteking optreden. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, hartkloppingen, hoge koorts, plotse bloeddrukval, duizeligheid en braken. Slachtoffers van de pieterman moeten zich zo vlug mogelijk laten verzorgen.

Brandende sigaret of heet water

De beste remedie is een brandende sigaret zo dicht mogelijk bij de wonde houden of de wonde onderdompelen in heet water, want hitte breekt het gif sneller af, zegt marien bioloog Jan Haelters in de krant.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier