Gezocht: schrijver voor boek met titel “Ruimtelijke Ordening voor Dummies”

Redactie KW

Brugs Open Vld-politica en Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem is op zoek naar iemand die het boek “Ruimtelijke Ordening voor Dummies” wil en kan schrijven. Volgens Van Volcem, zelf schepen voor Ruimtelijke Ordening in Brugge, is de regelgeving te complex. Daardoor zouden mensen zich kunnen vergissen en stedenbouwkundige overtredingen begaan, meent ze.

Vanaf 1 december is voor bepaalde kleine constructies, zoals een tuinhuis of een zwembad, geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig. Voor sommige constructies is er wel nog een meldingsplicht. Maar de meeste kleinere werken moeten voortaan vergund noch gemeld te worden. Toch is er volgens Mercedes Van Volcem niet meteen reden tot euforie. Het is volgens haar lang niet zeker of er wel sprake is van een vereenvoudiging. Zo gaat de vrijstelling van stedenbouwkundige vergunning gepaard met een reeks voorwaarden (bijvoorbeeld de uitbreiding van de woning mag maximaal 40 vierkante meter bedragen). Bovendien moet er ook rekening gehouden worden met de stedelijke stedenbouwkundige verordeningen, voorschriften die zijn vastgelegd in verkavelingen, enzovoort.

“Wie geraakt daar nog aan uit?”, vraagt Van Volcem zich af. “Door de complexiteit van de regelgeving bestaat de vrees dat veel burgers zich zullen vergissen, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een stedenbouwkundige overtreding”, stelt Van Volcem. De Brugse politica lanceert daarom volgende oproep: “Wie ziet het zitten om een boek ‘Ruimtelijke Ordening voor Dummies’ te schrijven?”.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier