Gezinsvriendelijkheid is troef voor bedrijven

Redactie KW

Bedrijven hebben er alle baat bij om gezinsvriendelijk te zijn. Dat vindt althans de SERR, de socio-economische raad van Midden-West-Vlaanderen. In de SERR zijn zowel werkgevers en werknemersorganisaties vertegenwoordigd. In bepaalde sectoren is er een tekort aan personeel. Een gezinsvriendelijke aanpak kan daar iets aan doen. Uit onderzoek van het ACV blijkt dat het op sommige vlakken wel nog beter kan.

Het gaat goed met de economie in Midden-West-Vlaanderen. De vacatures zijn met bijna een derde gestegen en de werkloosheid daalt veel sneller dan in de rest van Vlaanderen. En toch hebben bedrijven er belang bij om gezinsvriendelijk te zijn.

170 bedrijven

Het ACV hield een enquête bij ruim 170 bedrijven in de regio. Daaruit bleek dat het al bij al nog meevalt met de gezinsvriendelijkheid. Opmerkelijk is wel dat sommige bedrijven de wet gewoon aan hun laars lappen. Bij zowat één op tien bedrijven is familiaal verlof niet vanzelfsprekend. Bij één op vijf kan het recht op tijdskrediet niet. En de bespreekbaarheid van een gezinsvriendelijke aanpak blijkt voor één op drie bedrijven niet evident.

Wetgeving

“Niet alles ligt in wetgeving vast. Maar werkgevers en werknemers moeten als partner aan tafel gaan zitten en zoeken naar een win-winsituatie. De werkgever moet ervoor zorgen dat z’n medewerker zich goed voelt en rekening houden met z’n situatie. Dan is er minder verloop en een betere instroom dan nu het geval is”, zegt Marc Demaeght, voorzitter van SERR Midden West-Vlaanderen.

Sociale dialoog

Voka, Unizo, het ABVV en het ACV zullen samen met de VDAB vanuit de SERR allerlei acties opzetten om gezinsvriendelijke bedrijven te stimuleren. Speerpunten zijn ondermeer wederzijds respect, toepassen van de wet en een sociale dialoog over werk en gezin. (KV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier