Gezin uit Dentergem getuigt over bosbranden in Portugal

Redactie KW

Stijn Mahieu (35) en Magalie Dhondt (35) wonen samen met hun dochtertje Pippa (3) in São Martino do Porto, op amper drie kilometer van de zware bosbranden. Omdat de wind gunstig zat, was er geen reden tot paniek en kon het jong gezin in hun villa blijven. “Maar amper 20 kilometer verder vielen er doden”, klinkt het.

Een enorme vuurzee van één kilometer lang en vijftig meter breed. Enorm indrukwekkend om te zien.” Magalie Dhondt woont sinds januari samen met haar man Stijn Mahieu en hun dochtertje Pippa in Portugal. Het gezin liet hun huis in Dentergem achter en heeft er een villa in São Martino do Porto. “We hebben hier wel al enkele spullen klaargelegd indien het vuur toch onze richting zou uitkomen. Maar daar ziet het op het eerste zicht gelukkig niet naar uit.”

Stijn was zondagavond wat gaan eten met klanten. Ze hadden via het nieuws wel al gehoord van de bosbranden, maar die vonden aanvankelijk ver van hun regio plaats. Terwijl Stijn weg was, riep de buurvrouw plots naar Magalie. “Zij woont op de tweede verdieping en kan over de huizen heen kijken”, zegt ze. “In de verte zag ze een oranje gloed. Ik heb Stijn dan ook opgebeld om te zeggen dat hij meteen naar huis moest komen.”

Metershoge vlammen

Gezin uit Dentergem getuigt over bosbranden in Portugal

Om thuis te raken, moest Stijn voorbij de enorme vuurzee rijden. Een kilometer lang reed hij langs metershoge vlammen. “Het was enorm indrukwekkend. De brandweer was massaal aanwezig en volop in de weer. Overal stonden auto’s langs de kant van de weg. Mensen die wilden zien wat er precies gaande was.”

Het vuur woedde voornamelijk langs de kustlijn. En omdat de woning van het Vlaamse gezin zo’n 500 meter landinwaarts ligt en de wind hen gunstig gezind bleek, kwamen de vlammen niet tot bij hen. “Al moet ik wel toegeven dat we niet zo heel vast geslapen hebben”, zegt Magalie. “We hadden een klein noodpakket klaar gelegd. Als de wind plots zou draaien, wilden we toch voorbereid zijn. Gelukkig liep het zo’n vaart niet. Ondertussen is het ook wat aan het afzwakken en ziet het er naar uit dat we gespaard zullen blijven. Al beseffen we wel dat we geluk gehad hebben. Op amper 20 kilometer hiervandaan vielen heel wat doden. Dat zet een mens wel al eens aan het denken. Normaal treffen zo’n branden voornamelijk het binnenland en blijft de kust hiervan gespaard. Maar door de enorme hitte van de orkaan is het toch gebeurd. Je voelde overdag al dat het uitzonderlijk warm was.”

Stijn en Magalie startten in maart met hun eigen bedrijf Full House Management. Ze staan dan ook in voor het dagelijkse beheer van buitenverblijven van Belgen in Portugal. Met een bang hartje gingen ze gisteren de huizen van hun klanten opzoeken. “We hebben hen allemaal gebeld en foto’s gestuurd”, zegt Stijn. “Gelukkig is er nergens schade en lag geen enkel huis in de getroffen streek.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier