Gewezen schepen en auteur van ‘Van Blauwers en Commiezen’ Rik Sohier overleden

Redactie KW

In het Ypermanziekenhuis in Ieper is woensdag gewezen schepen van Poperinge Rik Sohier (87) overleden. Hij was er opgenomen nadat hij vier weken geleden een herseninfarct deed. Rik was niet alleen gekend als politicus, maar ook als auteur van het boek „Van Blauwers en Commiezen”.

Rik Sohier werd geboren in Poperinge op 14 april 1924. Op 1 september 1948 kon hij beginnen als douanier in Essen bij Antwerpen, en werkte later in Menen, Abele en Roeselare.

Rik Sohier stond gedurende 24 jaar op Vlaamsgezinde lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eerst zetelde hij zes jaar in het OCMW en daarna 18 jaar in de gemeenteraad, waarvan zeven jaar als schepen van ondermeer milieu, ruimtelijke ordening en jeugd.

IJzerbode

Hij stopte zijn politieke loopbaan in 1997. Sinds vele jaren hield hij zich ook bezig met streektoponymie en lokale geschiedenis. Zo schreef hij heel wat bijdragen voor De IJzerbode.

Boek

In 1999 schreef Rik Sohier het boek „Van Blauwers en Commiezen” over zowat 200 jaar smokkelen in de Westhoek. Uit dat boek blijkt dat duizenden mensen uit de streek dat bijberoep-in-de-rand noodgedwongen er bij namen om de armoede te ontwijken, maar dat de douaniers eigenlijk ook maar arme doolaards waren. Rik gaf ook vele tientallen voordrachten over het onderwerp.

Rik laat een echtgenote, 9 kinderen, 8 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen na. De plechtige uitvaart heeft plaats op de Vlaamse Feestdag 11 juli om 10 uur in de OLV-kerk in Poperinge.

(AHP)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier