Gewezen Amerikaans hospitaal in Wervik toch beschermd, maar jeugd kan blijven

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft de definitieve bescherming van het voormalig Amerikaans hospitaal op het domein d’Arke langs de Koestraat ondertekend. Het schepencollege gaf eerder een negatief advies over de bescherming. Chiro en KSA vrezen dat er niet langer zal mogen worden gespeeld in de gerenoveerde lokalen. Samen met twee andere verenigingen voerden ze gezamenlijk een petitie. De oude gebouwen bevinden zich rechtover vrije basisschool De Graankorrel.

Het hospitaal werd vlak na de oorlog met de hulp van het Amerikaanse Rode Kruis opgetrokken in een half verwoeste stad. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelden onder meer Amerikaanse instanties heel wat initiatieven, die de gevolgen van de oorlog voor de bevolking draaglijker dienden te maken. De hospitaalsite is een van de zeldzaam overgebleven getuigen van deze liefdadigheidswerken

Huidig gebruik als jeugdlokalen gevrijwaard

“Naar aanleiding van de bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek werden geformuleerd, werd de voorlopige bescherming gewijzigd waardoor enkel de oorspronkelijke gebouwen en de afsluitingsmuur aan de straatzijde definitief beschermd worden”, aldus de woordvoerder van de minister. “De gebouwen, die met weinig middelen werden gerealiseerd, zijn uitgevoerd in een sobere baksteenarchitectuur en zijn architectuurhistorisch van belang. De erfgoedwaarden van de site moeten worden verzoend met het huidig gebruik als jeugdlokalen. Aanpassingen aan de indeling van de lokalen, het schilderen van de binnenmuren of het aanbrengen van legbanken tegen de binnenmuren zijn mogelijk, net zoals het voorzien van dubbele beglazing.”

Extra cadeau

Door de bescherming zal het stadsbestuur voor de renovatiewerken kunnen rekenen op een subsidie van liefst 80 procent.

(EDB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier