Gewestplan voor industriezone Trekweg vernietigd

Redactie KW

De Raad van State heeft het gewestplan voor de industriezone Trekweg in Moen vernietigd. De industriezone werd in 2001 een gewoon bedrijventerrein, maar natuurverenigingen dienden klacht in bij de Raad van State. Die heeft nu de wijziging vernietigd, waardoor weer het oude plan uit 1994 geldt. Intercommunale Leiedal onderzoekt nu wat de gevolgen zijn voor de bedrijven, maar ontkent dat die nu zonevreemd liggen.

Het industrieterrein Trekweg, langs het kanaal in Moen bij Zwevegem, moest volgens het gewestplan uit 1994 een openbaar karakter hebben. Enkel de overheid mocht hier een bedrijventerrein organiseren. In 2001 wijzigde het gewestplan deze zone naar gewoon bedrijventerrein. Dat stuitte op protest van natuurverenigingen, die EEN klacht indienden bij de Raad van State. En die heeft de wijziging nu vernietigd.

“Beslissing is dat de bestemming die in 2001 gegeven is, teruggedraaid wordt, en dat we terugvallen op de bestemming van 1994. Maar die is dezelfde: bedrijventerrein. Vroeger was het een bedrijventerrein, te realiseren door de overheid, nu is het een gewoon bedrijventerrein, maar in essentie maakt niet veel uit”, zegt Karel Debaere van Leiedal.

De klacht en vernietiging bij de Raad van State is een zaak tussen de natuurverenigingen en het Vlaams Gewest, maar de intercommunale Leiedal zorgde voor de uitbouw van de industriezone. Dat sommige bedrijven door de wijziging nu zonevreemd staan, ontkent Leiedal.

“Dat houdt voor de bestaande bedrijven denken wij, geen noemenswaardige veranderingen in, dus er zal weinig veranderen, maar voor nieuwe bedrijven zou dat een aantal problemen kunnen scheppen, en dat onderzoeken we nu bij onze raadsman.
De bedrijven liggen niet zonevreemd, ze liggen nog altijd in een bedrijventerrein”, zegt Karel Debaere.

Het bedrijventerrein Trekweg in Moen is nog vrij beperkt. Er is plaats voor een vijftiental bedrijven, voorlopig zijn nog maar elf plaatsen ingevuld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier