Gevolgen anti-witwaswet: autohandelaars sluiten blokkade Meensesteenweg niet uit

Redactie KW

Er is niet alleen onrust over de nakende schoonmaak onder de autohandelbedrijven langs de Meensesteenweg in Roeselare, er ligt nog een ‘bom’ onder die autohandel. De nieuwe witwaswet beperkt betaling met cashgeld tot 5.000 euro. Die beperking is moordend voor de handel met buitenlanders, getuigt een autohandelaar, die acties zoals een blokkade van de Meensesteenweg, niet uitsluit.

Damien D’Heyghere (46) runt al twintig jaar zijn autohandel DSM International in in Dadizele, op een steenworp van de Meensesteenweg, waar een goeie veertig autoverkopers hun zaak hebben.

“Ik verkoop per jaar 1.500 tweedehandsvoertuigen en de prijzen schommelen tussen de 2.000 en 100.000 euro”, legt hij uit. “Maar met de nieuwe wetgeving vrees ik dat onze handel compleet zal instorten.”

De handelaar moet buitenlandse kopers vaak terugsturen, waardoor zij verbolgen reageren. Voor de handelaar kan het zo niet verder. Het is met de collega-autoverkopers alle hens aan dek.

Alle hens aan dek

“Bij iedereen is het alarmfase rood. Vijftien onder hen moeten trouwens verdwijnen omdat ze niet over de nodige vergunningen beschikken. Terwijl hun zaak er eerst was! De voorbije weken krijgen we rake klappen, het is alsof onze branche moet verdwijnen.”

“Binnenkort steken we de koppen bij elkaar en bekijken wat wij kunnen ondernemen. Ik sluit een blokkade van onze straat zeker niet uit, want deze maatregel bedreigtt 95 procent van onze handel.”

(PVH, foto SB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare en Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier