Gevangenis Ieper meest overbevolkte van het land

Redactie KW

De gevangenis van Ieper is de meest overbevolkte van het land. Er zitten dubbel zoveel gevangen dan voorzien. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck gezegd in de Kamercommissie rond de bouw en renovatie van gevangenissen in ons land. Kamerlid Sabine Lahaye-Battheu van Open VLD vindt het jammer dat de Ieperse gevangenis niet in het lijstje staat om te vernieuwen of uit te breiden.

De regering gaat nieuwe gevangenissen bouwen, verouderde complexen renoveren of zelfs sluiten. Maar de gevangenis van Ieper staat niet op die lijst. Het is nochtans broodnodig, zegt volksvertegenwoordiger Sabine-Lahaye-Batheu uit Poperinge.

“Als we kijken naar onze West-Vlaamse gevangenissen, ik denk aan Ieper, maar ook aan Brugge, dan zien we dat die gevangenissen een zeer grote overbevolking hebben. Ieper heeft zelfs de hoogste overbevolkingsgraad van het land. Er is hier plaats voor 55 gedetineerden, op vandaag zitten er 104. Dat is dus het dubbele van de capaciteit”, zegt Sabine Lahaye-Battheu van Open VLD.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck bevestigde in de kamercommissie dat de gevangenis van Ieper nog niet meteen wordt uitgebreid of gerenoveerd. Hij beloofde wel om dat te onderzoeken.

“Eerste voorstel is om Ieper in het plan te betrekken, om te zeggen van kijk: Ieper, die oude cellen moeten voor een stuk worden gerenoveerd, en er moet ook gekeken worden of er geen extra capaciteit kan worden gecreëerd. Om het minstens te onderzoeken”, zegt Sabine Lahaye-Battheu.

Er was eerder sprake van dat er in onze provincie een nieuwe gevangenis zou bijkomen, maar die kans is intussen wel heel klein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier