Gevangenen die gamen, denken even niet aan thuis

Redactie KW

Gevangenen met een spelconsole in de cel, brengen vele uren gamend door. Ze doen dat ‘om te vermijden dat ze de hele tijd aan de buitenwereld en in het bijzonder aan hun familie moeten denken’, concluderen twee onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven op basis van interviews.

In sommige gevangenissen zijn spelcomputers toegestaan, zolang er niet draadloos mee op het internet kan worden gesurft. Steven Malliet (Universiteit Antwerpen) en Wannes Ribbens (KU Leuven) onderzochten het gamegedrag van langgestrafte gedetineerden. Dat meldt de Antwerpse universiteit dinsdag in een persbericht. Ze kregen van het ministerie van Justitie toestemming om gedetineerden in de gevangenissen van Leuven en Brugge te interviewen.

Gevechtsspelletjes

“Zeventien gevangenen die een straf van minstens zeven jaar uitzitten, wilden meewerken”, vertelt Malliet. “De meesten spenderen veel tijd op hun spelcomputer. Gevechtsspelletjes zijn heel populair, net als autoracegames. Maar er zijn ook gedetineerden die andere soorten spelletjes spelen.” Malliet: “Door te gamen willen ze vermijden dat ze de hele tijd aan de buitenwereld, en in het bijzonder aan hun familie, moeten denken. Maar ze gaan zeker niet volledig op in de virtuele wereld. Ze vinden het belangrijk dat ze de voeling met de realiteit niet volledig verliezen. Op een dag krijgen ze immers hun vrijheid terug. Psychisch ten onder gaan aan een spelletjesverslaving willen ze dus niet.”

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier