Gevangene vecht overplaatsing van Brugge naar Tilburg aan in kort geding

Redactie KW

Een gevangene uit Zeebrugge vecht voor de kortgedingrechter in Brugge zijn overplaatsing naar de gevangenis van Tilburg, in Nederland, aan. De aan heroïne verslaafde man zit al geruime tijd in de gevangenis van Brugge en blijft nog minstens een jaar in de cel. Vorige maand werd hij overgeplaatst naar Tilburg.

“Tilburg is veel te ver van Brugge”, zegt zijn advocaat Dirk Vandamme. “Sindsdien krijgt hij geen bezoek meer van zijn familie, die in de buurt van Brugge woont. Ook voor mij is het heel moeilijk om contact te hebben met mijn cliënt.” Vandamme vindt dat de rechten van de gevangene geschonden zijn. “Pas de avond voordien werd mijn cliënt op de hoogte gebracht van zijn overplaatsing de volgende morgen”, zegt de advocaat. “In de gevangenis van Tilburg zijn de porties eten bovendien veel kleiner dan in Brugge. Ik vind dat dit niet kan.”

Veel gevangenissen in België zitten overvol. Volgens Patrick Hofströssler, de advocaat van de federale overheidsdienst Justitie, heeft iedereen baat bij deze overplaatsing. “Niemand zit graag in een overbevolkte gevangenis”, zegt Hofströssler. “Bovendien is het niet aan een rechter om te zeggen waar een gevangene zijn straf moet uitzitten. Dat is bevoegdheid van de uitvoerende macht.”

Het is de eerste keer dat een gevangene zijn overplaatsing kan aanvechten. Eerder waren er al enkele eenzijdige verzoeken, maar deze werden telkens door de rechter afgewezen omdat er geen tegenpartij was. Met de FOD Justitie is dat nu wel het geval. Uitspraak op 17 maart.

Meer over dit onderwerp? Kijk vanavond naar het journaal van FOCUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier