Geurdeskundige komt ‘snuffelen’ om overlast op te sporen

Redactie KW

„Er is een storende geurhinder, vaak niet te harden. De problematiek is niet nieuw, maar neemt alsmaar toe. Bij warm weer mag je de ramen niet openzetten of de stank gaat zo de woning binnen.” Geert Deblauwe uit de Izegemsestraat is maar een van de vele bewoners, die last ondervindt. De geurhinder waait tot in het centrum van Rumbeke.

Volgens milieuschepen Frans Dochy (CD&V) waren er de voorbije weken twee incidenten in de opstartfase van de biogasinstallatie van Mandel-Eneco in de Regenbeekstraat. „We laten snuffelmetingen uitvoeren. Indien nodig wordt de installatie verder bijgestuurd.”

Bij goed weer en als de wind uit het noorden of noordoosten komt, zit Rumbeke vaak geplaagd met storende geurhinder. Er werden de voorbije weken heel wat klachten bij de milieudienst genoteerd.

Er wordt onder andere met de vinger gewezen naar de nieuwe biogasinstallatie van Mandel-Eneco. Dat bedrijf verwerkt mest en biogewassen, waarbij de geproduceerde biogassen worden verbrand. Zo wordt groene stroom geproduceerd. „Op een plaatsbezoek zagen we dat er dure en duurzame maatregelen werden genomen. Buiten de inrichting stelden we vast dat de investeringen effect hebben, want de geurhinder buiten was nagenoeg nihil.”

In het voorjaar werd de biogasinstallatie van Mandel Eneco opgestart. „Er deden zich tijdens de opstartfase een aantal calamiteiten voor”, zeggen projectmanagers Freek van Belle en Stephan Maertens van Eneco-biogas. „Een tweetal hebben mogelijk voor geurhinder gezorgd. We doen er alles aan om hinder te vermijden: een drietrapsluchtwasser, zodat ammoniak en geurcomponenten worden verwijderd. Een erkend geurdeskundige volgt alles op.” Er worden de komende maanden snuffelmetingen uitgevoerd om de mogelijke overlast in kaart te brengen en desnoods de installatie aan te passen. We wensen ook geen calamiteiten, dit betekent eveneens minder inkomsten voor ons.” (LVA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 3 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier