Gestrande potvis in Heist is toeristische attractie

Redactie KW

Honderden mensen zakten vanmiddag af naar het strand van Heist om de aangespoelde, en inmiddels overleden, potvis met eigen ogen te zien. Er zijn ook opvallend veel gezinnen met kinderen die het dier komen bekijken, vaak met het fototoestel in de aanslag.

Woensdagnamiddag is er nog een coördinatievergadering gepland met alle betrokken partijen om te kijken hoe het kadaver het best verwijderd kan worden. Dat zal vermoedelijk donderdag in de vroege ochtend gebeuren. Het kadaver van de potvis wordt vannacht bewaakt. Ondermeer de tanden van het dier zijn gegeerd. Morgenvroeg, bij laagtij, zal de potvis dan worden versneden om hem daarna over te brengen naar het vilbeluik. De kans dat er van dit dier een skelet wordt opgezet is bijna uitgesloten.

Rottingsproces

De potvis mag niet lang op het strand blijven liggen. In het verleden zijn verhalen bekend van dieren die ontploffen op het strand of scheuren. Dat het nu zo koud is vertraagt het rottingsproces van het dier niet. Een gevaar voor de volksgezondheid is voorlopig uitgesloten. Al zijn in het verleden walvissen aangespoeld die je al van kilometers ver kon ruiken.

Bekijk hier de reportage

(BELGA/S.K./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier