Geschilderde grafkelderwand met succes bovengehaald

Een deel van een 14e-eeuwse grafkelderwand is in Brugge vanmorgen bovengehaald
Redactie KW

De archeologische dienst van Brugge heeft vanochtend stukken van een middeleeuwse geschilderde grafkelder laten lichten aan het Guido Guido Gezelleplein. De grafkelder werd gisteren samen met een ander exemplaar blootgelegd tijdens rioleringswerken. De stukken gaan nu naar het depot om te drogen. Daarna worden ze behandeld en bewaard voor het nageslacht.

Dat archeologen in de buurt van de Mariastraat en het Guido Gezelleplein middeleeuwse grafresten zouden vinden, was te verwachten. Want deze site deed eeuwenlang dienst als kerkhof van de Onze Lieve Vrouwekerk. Hoewel de beschilderde grafkelders op zich geen unicum zijn, blijkt één ervan zeer mooi bewaard.

Het lichten van de hele grafkelder is in principe mogelijk, maar technisch moeilijk. En omdat de werken op moeten schieten, is daar geen tijd voor. Daarom kozen de archeologen om een deel van de wandschilderingen te bewaren en de rest in kaart te brengen. De fresco’s gaan naar een depot om te drogen, daarna krijgen ze een restauratiebeurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier