Zonnebeke, Heuvelland en Waregem pakken uit met ‘1918 The Final Offensive’

We zien burgemeester Dirk Sioen van Zonnebeke, Sabine Vanderhaeghen (schepen van Toerisme Zonnebeke), Etienne Cloet (schepen van Toerisme Heuvelland) en Steven Vandenbussche (conservator MMP1917). © ZB
Redactie KW

Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken Zonnebeke, Heuvelland en Waregem het laatste oorlogsjaar met het project ‘1918 The Final Offensive’. Hierbij belichten drie tijdelijke tentoonstellingen de verschillende aspecten van het laatste oorlogsjaar.

Het project kwam tot stand door een samenwerking met MMP1917 en de drie gemeenten onder impuls van Sandrine Coorevits, de toenmalige conservator van MMP1917 die van Waregem was. Alles werd mogelijk door de financiële steun van Toerisme Vlaanderen.

De drie tentoonstellingen brengen het verhaal van het eindoffensief in Vlaanderen vanuit een eigen invalshoek met als rode draad het laatste oorlogsjaar. “Het is de bedoeling de mensen de nodige informatie te geven en hen dan het landschap in te sturen met de nodige littekens en de talrijke herdenkingsplaatsen. Hiervoor werd een toeristisch dagprogramma en een gratis bezoekersgids ontwikkeld die de bezoekers wegwijs maakt in de omgeving”, aldus Steven Vandenbussche, conservator MMP1917.

Drie verschillende tentoonstellingen

De tentoonstelling in Villa Zonnedaele in Zonnebeke vormt het instappunt van het project. De rol van de Belgen in het bevrijdingsoffensief komt er uitvoerig aan bod. Er zijn unieke stukken in bruikleen te zien van koning Albert I, zoals zijn mantel en persoonlijke documenten.

Heuvelland vertelt het verhaal van De Slag om de Kemmelberg en het Duitse Lenteoffensief in het bezoekerscentrum in Kemmel.

De expositie ‘The Yanks are comming’ in het Hippo WAR in Waregem gaat dieper in op de bevrijding van de stad en besteedt ruim aandacht aan de Amerikaanse eenheden van Legergroep Vlaanderen.

(NVZ)

Alle tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken van 21 april tot en met 15 november. De tentoonstelling in Heuvelland loopt tot 15 december. Alle informatie op www.finaloffensive1918.org.be en www.facebook.com/The Final Offensive1918

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier