Zonnebeke herdenkt Slag om Passendale met fakkeltocht

Redactie KW

Maandag wordt de Slag om Passendale, die op 10 november 1917 een eindpunt bereikte, herdacht met een fakkeltocht.

Wapenstilstand is in Zonnebeke altijd een tweedaagse. Ze herdenken uiteraard het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918, maar daags vooraf herdenkt Zonnebeke een voor hen nog belangrijkere gebeurtenis, namelijk het einde van de Slag om Passendale, of de derde Slag om Ieper.

In 1917 wilden de geallieerden kort voor de winter nog een offensief op touw zetten. Nadat verschillende troepen staande werden gehouden, forceerden de Canadezen uiteindelijk de doorbraak, maar het werd een pyrrusoverwinning. De Canadezen boekten in tien dagen tijd 700 meter winst, tot aan de kerk van Passendale, maar verloren wel 16.000 manschappen. Die calvarietocht wordt herdacht met een fakkeltocht die alle gesneuvelden, ongeacht identiteit, herdenkt.

Eerder op maandag werd ook een nieuwe monumentje ingehuldigd op het Tyne Cot Cemetery, ter ere van het Britse Bedfordshire regiment. Toen al waren er honderden aanwezigen voor een korte plechtigheid en een bezoekje aan de grootste WOI-begraafplaats van de Westhoek.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier