WOI-begraafplaats in Boezinge wordt meer dan meter opgehoogd

Redactie KW

In Boezinge wordt Colne Valley Cemetery, een begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, 1,2 meter opgehoogd.

De kleine begraafplaats, waar 47 Britse soldaten rusten, loopt jaarlijks onder water en daar wil beheerder Commonwealth Wargraves Commission (CWGC) iets aan doen. Het kerkhof wordt volledig afgebroken en minutieus heropgebouwd.

Het kerkhof dateert uit 1915, maar doorheen de jaren raakte Colne Valley meer en meer ingesloten door de ontwikkeling van de nabijgelegen indrustriezone. Door de ingrijpende veranderingen in het landschap kwam de begraafplaats lager te liggen dan de omgeving, waardoor ze bijna jaarlijks, vaak meerdere malen, overstroomde. Dat leidde tot schade aan de structuren en beplanting, maar ook de toegankelijkheid leed eronder.

Delicaat werkje

Omdat drainage geen soelaas zou bieden, werkte CWGC een opvallende oplossing uit. De beheerder zal alle bovengrondse elementen ontmantelen tot op de fundering, en de begraafplaats ruim een meter hoger heropbouwen. CWGC zal daarvoor gebruik maken van de originele plannen. “Het is een delicaat werkje. Omdat er nog altijd menselijke resten liggen, zullen we heel voorzichtig omgaan met de graafwerken. Een landmeter zorgde voor de juiste opmetingen, zodat we de graven op de correcte plaats kunnen terugplaatsen”, aldus communicatiemedewerker Pieter Verdonck.

Tegelijkertijd komt er een informatiepaneel en zal er een educatief programma worden uitgewerkt. De begraafplaats wordt tevens geïntegreerd in de volledige ontsluiting van de Ypres Salient, de Ieperboog.

Van begin oktober tot maart 2016 zal Colne Valley niet toegankelijk zijn voor bezoekers. De werken kosten 100.000 euro.

(Belga/dvdb – Foto dvdb)