Witte vlaggen herdenken eerste gasaanval in Bikschote

Redactie KW

Bij de Moulin Bleu gaf Vlaams Minister Ben Weyts zondag het startschot van de eeuwherdenking van de eerste gasaanval.

Op 22 april 1915 was Langemark het decor voor het eerste grootschalige gebruik van chloorgas. Tussen de Stampkothoeve en Halfweghehuys werd één van de gruwelijkste wapens uit WO1 over een afstand van 6 km uit de Duitse loopgrachten gelost, in een poging een doorbraak te forceren om Ieper in te nemen. Niet alleen Franse en Canadese militairen, maar ook burgers sloegen op de vlucht. Waar de gaswolk passeerde, restte alleen de dood.

De besturen van Ieper en Langemark-Poelkapelle slaan de handen elkaar om een kwalitatief, gevarieerd en nokvol programma aan te bieden die de gasaanval in een breder perspectief presenteren. Tot 31 augustus 2015 wordt de loopgracht waar ooit gas werd ingezet, gevisualiseerd met witte vlaggen. Toerismeschepen Marleen Soete: “Witte vlaggen zijn een eenvoudig en krachtig signaal. Er komt een gifgasroute, een kunstproject “art-traces across the western front”, het theatermonoloog “De uitvinder” en de vredeswegwijzer.”

Schepen van toerisme Jef Verschoore lichtte het Iepers aandeel toe, met activiteiten als “Droomkastelen en gas”, een boekvoorstelling, tentoonstelling OPCW, making peace exposition en vanitas extended. Ook het Davidsfonds en Vredeswakes nemen aaneensluitende initiatieven.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier