Westhoekoverleg zoekt nabestaanden van overledenen op 'verdwenen' begraafplaats

25/11/16 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:45

Het Westhoekoverleg is op zoek naar nabestaanden van mensen die begraven liggen op de Belgische begraafplaats in Neuville-sous-Montreuil.

Westhoekoverleg zoekt nabestaanden van overledenen op 'verdwenen' begraafplaats

Die ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog toen de Chartreuseabdij van Neuville dienst deed als opvangcentrum voor Belgische vluchtelingen.

Tot kort na de oorlog verbleven om en bij de 5.000 mensen in de abdij. Meer dan 600 onder hen overleden daar door ziekte of ouderdom. De begraafplaats raakte in de decennia na de oorlog steeds meer in verval. Op het einde van de jaren '50 van de vorige eeuw werden de zerken van de begraafplaats zelfs allemaal verwijderd. Nu is alleen nog de verhoging in de weide en de stenen sokkel van het kruis zichtbaar. Het Westhoekoverleg ondernam samen met de provincie West-Vlaanderen stappen om de herinnering aan deze periode en de overledenen in ere te herstellen. Zo werden onlangs twee infopanelen ingehuldigd op de begraafplaats.

(KVCL)

>> De lijst van de overledenen en meer info is terug te vinden op http://www.westhoekoverleg.be/nl/themas/neuville.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!