Westhoek wil geen EU-vlaggen plaatsen bij begraafplaatsen

Redactie KW

“Met de Brexit zou dit een rel kunnen veroorzaken”, klinkt het bij het Westhoekoverleg.

Stefaan Decrock riep de Westhoekburgemeesters op om EU-vlaggen te hangen bij de oorlogsbegraafplaatsen. Een idee dat steun vindt bij Roeselaars Europarlementslid Vandenkendelaere en de Duitse ambassadeur, maar niet bij het Westhoekoverleg.

In de voortuin van Stefaan Decrock, ambtenaar Cultuur en Toerisme in Heuvelland, hangt een Europese vlag te wapperen. Hij stuurde dit voorjaar een brief naar alle Westhoekburgemeesters met de vraag om Europese vlaggen te plaatsen op het openbaar domein bij de oorlogsbegraafplaatsen in de Westhoek. “Het is een symbolisch voorstel in het kader van de lopende WOI-herdenkingen en het 60-jarig bestaan van de EU volgend jaar. We herdenken WOI met het achterliggend motief ‘nooit meer oorlog’. Het is verbazend dat niemand initiatieven ontwikkelt, waarbij de Europese gedachte gekoesterd en erkend wordt als bron van vrede en welvaart.”

“Die Europese vlaggen hadden er al lang moeten hangen”, vindt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) uit Roeselare. Ook Rüdiger Lüdeking, de Duitse ambassadeur in België, is voorstander. “Een oorlogsbegraafplaats is een oord van bezinning over het ergste waartoe een ‘tegen elkaar zijn’ van de Europese staten kan leiden. Het Europees integratieproces is vooral een politiek project dat ons meer dan 70 jaar vrede bracht. Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie zei: ‘wie aan Europa twijfelt, zou militaire begraafplaatsen moeten bezoeken’. Precies met het oog op de talrijke centrifugale tendensen in Europa is deze uitspraak volop actueel. De oorlogsherdenking leent zich niet tot nationalistische instincten, maar moet ons herinneren aan het Europees project en het doel ervan.”

Nu Europese vlaggen plaatsen bij Britse begraafplaatsen in het tijdsklimaat van de Brexit zou een relletje kunnen veroorzaken

Ann Vanheste, burgemeester van De Panne (DAS) en waarnemend voorzitter van het Westhoekoverleg, vindt het voorstel van Decrock misplaatst. “De begraafplaatsen zijn er al zo lang in de Westhoek. Nu Europese vlaggen plaatsen bij Britse begraafplaatsen in het tijdsklimaat van de Brexit zou een relletje kunnen veroorzaken. Daarom de beslissing om daar niet op in te gaan.”

Decrock betreurt de beslissing. “Een gemiste kans. Ik vond het een eenvoudig en goedkoop statement van geloof en hoop in de Europese gedachte. De EU kan best wat morele steun gebruiken in tijden van nationalistische reflexen, met de Brexit voorop. De Westhoek is het bewijs in Vlaanderen van het belang van de Europese eenmaking. Onze historische genen bevatten stukjes ‘EU DNA’. De streek bereikte zijn huidige welvaart mede dankzij Europese steun. Wordt het geen tijd dat we de EU, vanuit onze historische verantwoordelijkheid, een hart onder de riem steken en heel duidelijk kleur bekennen? Ik vind het jammer dat er vanuit het Westhoekoverleg geen alternatief voorstel komt.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier