Westhoek blijft massaal herdenkingstoeristen aantrekken

Redactie KW

Een herhaling van recordjaar 2014 zit er niet in, maar de cijfers wijzen uit dat het opnieuw een uitzonderlijk jaar wordt voor het herdenkingstoerisme in de Westhoek.

“Vorig jaar moesten horeca-uitbaters tal van herdenkingstoeristen teleurstellen wegens te weinig plaats, en nu zit alles gewoon mooi vol“, aldus Jef Verschoore, schepen in Ieper en betrokken bij de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Het is een trend die vaak terug komt. Het is iets minder druk dan in 2014, maar daardoor verhoogt de beleving en de service voor de bezoekers.

In het In Flanders Fields Museum staat de teller al op ongeveer 150.000 bezoekers. Er wordt gerekend op 300.000 bezoekers in 2015, nog steeds fors hoger dan het gemiddelde van 215.000.

2017 lijkt opnieuw een topjaar te worden

Ook vanuit Zonnebeke enkel optimistische stemmen. “We noteren in ons Memorial Museum Passchendaele 1917 een daling van amper 10 procent, maar ten opzichte van 2013 blijft het een stijging van 133 procent. 2014 is sowieso bijna niet te evenaren”, aldus conservator Steven Vandenbussche. Vorige winter voerde het museum zelfs nog enkele aanpassingswerken uit om de toestroom beter te spreiden, want ook in het MMP17 was het vorig jaar op piekmomenten iets te druk. Ook Westfront in Nieuwpoort en Museum Aan de IJzer in Dikmuide bevestigen de trends.

Vorig jaar telde provinciebedrijf Westtoer ruim 800.000 herdenkingstoeristen in de Westhoek, wat ruim boven de verwachting van een half miljoen lag. Dit jaar zou dat aantal terugvallen tot de eerdere verwachtingsprognoses, maar nu al lijkt 2017, met de 100ste verjaardag van de mijnenslag in Mesen en Wijtschate en de Slag om Passendale, opnieuw een topjaar te worden.

(Belga)