War of the Poppies brengt Eerste Wereldoorlog in herinnering in Guldensporencollege in Kortrijk

Redactie KW

Scholengroep Het Guldensporencollege uit Kortrijk laat de herdenking aan de Eerste Wereldoorlog niet ongemerkt passeren. Eén van de activiteiten was een culturele projectdag in Campus Groeninge met als titel War of the Poppies.

Woensdag pakte Guldensporencollege Groeninge uit met een vredesforum voor 12-jarigen, door middel van verschillende taferelen over de kleine kant van de oorlog. Om 11 uur was er een slotevenement in de sporthal, waarbij muziek, poëzie, toneel, de Menenpoort, poppies, doedelzakken en zang de hoofdrol speelden.

Amazing Grace

Het startte met een poëtische duiding, begeleid met gitaar. Leerlinge Camille D’Hondt zong het symboollied Amazing Grace a capella. Leerkracht Ludwig Poignie, die het hele opzet in elkaar stak, was trots met dit prachtig resultaat. Deze Schotse hymne werd op het einde overgenomen door een Schotse soldaat met doedelzak. Voor de gelegenheid was hij volledig in WOI-tenue gekleed en kwam van tussen de massa. De soldaat declameerde daar de namen van gesneuvelden, zowel Kortrijkse als vreemde namen. Op het einde duidde Ludwig wat ‘Last Post’ wil zeggen, van waar het komt en wat het is.

Plots kwam een uitgedoste soldaat onder de in elkaar geknutselde Menenpoort op het podium. Op het moment dat hij The Last Post speelde, vielen snippers van uit een koepel. “Dankzij vrienden van mij hebben we hier een technisch hoogstandje”, aldus Ludwig.

Daarna nam de doedelzak de ruim 600 jonge mensen tussen 11 en 15 jaar en hun leerkrachten mee met Tipperary, waarna ze ballonnen oplieten met een vredesboodschap, die zo symbolisch over Europa verspreid wordt. “Voor de gelegenheid zorgden we voor keiharde ballons die in de straalstroom kunnen geraken tot in verschillende Europese landen.”

Nooit brengt oorlog vrede

Het werd een vredesmanifestatie onder harde gitaarmuziek à la Jimmy Hendrickx. Luider en luider riepen de leerlingen ‘nooit brengt oorlog vrede’. “Het was een onderhuidse sensibilisering van vredeswensen voor jonge mensen. Dit voldoet wel aan 2.000 eindtermen”, aldus de enthousiaste Ludwig.

Vanavond worden de vredestaferelen en Amazing Grace er voor andere jongeren en hun ouders herhaald.

(EDB – foto’s BWB/JVGK)