Wapenstilstand in Heule: bijna 100-jarige Albert Delaere is erbij

De bijna 100-jarige Albert Delaere (rechts) bij de hulde aan het monument. © NOM
Redactie KW

Op de 11 novemberherdenking in Heule was Albert Delaere, de laatste oud-strijder van de Tweede Wereldoorlog, er weer bij. Op 19 januari hoopt hij zijn 100ste verjaardag te kunnen vieren. Hij woonde de hele plechtigheid bij, van de eucharistieviering tot de hulde aan het monument, waar schepen Bert Herrewyn een korte toespraak hield.

Geboren Heulenaar Albert Delaere maakte in mei 1940 de Achttiendaagse Veldtocht mee. Hij was gemobiliseerd in Buizingen toen de oorlog uitbrak. Toen hij na de capitulatie op weg was naar huis, werd hij in Dadizele krijgsgevangen genomen en naar Ronse overgebracht. Dankzij het Rode Kruis kon hij uiteindelijk naar huis, werd in 1943 opgeëist maar kon onderduiken.

De herdenking in Heule gebeurde haast zeker voor het laatst op de huidige plaats. Komend voorjaar begint de herinrichting van Heuleplaats. Het oorlogsmonument krijgt dan een andere plaats en ernaast komt dan een zuil met daarop de namen van de 45 Heulse gesneuvelden, van wie de namen op het huidige gedenkteken niet vermeld zijn. Het zou mooi zijn mocht Albert Delaere er kunnen bij zijn om het nieuwe monument te onthullen…

(NOM – foto NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier