Wandelroute en documentaire herdenken WO I in Kortrijk

Hannelore Devaere, Philippe Dejonghe en Tom Devaere, kleinkinderen van broers van de Kortrijkse pianovirtuoos André Devaere die sneuvelde aan de IJzer. Aan de piano Marie-Noëlle Damien die composities van hem vertolkte. © NOM
Redactie KW

In de Eerste Wereldoorlog was Kortrijk als eerste grote stad achter de frontlinies heel belangrijke voor de Duitsers. Er zijn dan ook heel wat plaatsen die herinneren aan de Grote Oorlog. De herdenkingen van de 100ste verjaardag lopen op hun einde, maar nu pakt Kortrijk uit met een wandelroute. Op donderdag 5 juli vindt in de Budascoop ook de première plaats van de documentaire ‘Einddagen der Mensheid’.

De wandelroute van 4,5 km in het centrum van Kortrijk vindt men met een kaartje terug in een brochure. Op 23 plaatsen zullen borden staan die herkenbaar zullen zijn door het klaproosembleem. Met een erfgoed-app kan men nog extra informatie krijgen.

Opmerkelijk is wel dat heel wat nog bestaande horecazaken een rol speelden in de oorlog, zoals Au Salon, Brasserie Royale en Damier (Grote Markt), Den Bras (toen Hotel de Flandres, Stationsplein) of Cusco (toen ‘t Fortuintje, Houtmarkt). De kiosk aan de Graanmarkt staat in juli en augustus helemaal in het teken van vliegenier Manfred von Richthofen, alias de Rode Baron die vanuit Marke opereerde. In het stadhuis, dat deze zomer dagelijks open is, loopt ook een film over de eerste vlucht van de Rode Baron.

Einddagen der Mensheid

Het Bissegemse productiehuis Samo Pravo van Kevin D’heedene en zijn echtgenote Marieke Degryse maakte een documentaire met als titel ‘Einddagen der Mensheid’. Rode draad is het verhaal van Mariekes overgrootvader Lucien Degryse uit Ardooie, oud-strijder van WO I, die zijn wedervaren te boek stelde. Zijn verhaal wordt als het ware ‘herverteld’ door getuigenissen van een Bosnische en Iranese veteraan, Syrische vluchtelingen of een Israëlische én Palestijnse moeder.

Kevin D'heedene, de regisseur van 'Einddagen der Mensheid'.
Kevin D’heedene, de regisseur van ‘Einddagen der Mensheid’.© GF

Ook eregouverneur Paul Breyne en Piet Chielens (In Flanders Field Museum) komen aan het woord. De bedoeling is aan te tonen dat verhalen van slachtoffers universeel zijn. De documentaire, het sluitstuk van een vijfjarig project, wordt in première vertoond nu donderdag 5 juli om 20.15 uur in de Budascoop.

Familie Devaere

Opmerkelijk: bij de voorstelling van de wandeling en de documentaire maandag in Pand.A aan het Conservatoriumplein waren enkele familieleden aanwezig van drie bekende Kortrijkzanen die in WO I het leven lieten: de muziekvirtuoos André Devaere, vrijmetselaar en dokter Charles de Beer en militair piloot Jacques Goethals.

Pianiste Marie-Noëlle Damien speelde enkele composities van André Devaere, zoon van Octaaf, die 50 jaar organist was van de Sint-Maartenskerk, de grootste klaviervirtuoos van zijn generatie. Helaas werd hij op 10 november 1914 op 24-jarige leeftijd als frontsoldaat dodelijk getroffen in Sint-Joris (Nieuwpoort)… In Kortrijk kreeg hij een straatnaam.

“Wij zorgen ervoor dat hij ook na 100 jaar niet vergeten wordt,” zegt Philippe Dejonghe uit Menen, kleinzoon van Stefaan Devaere, Andrés jongste broer. “We hebben jaarlijks een familiereünie.” De familie blijft tot vandaag trouwens muzikaal talent leveren: Tom Devaere (contrabassist) en zijn zus Hannelore (harpiste) uit Brugge zijn professionele muzikanten. Hun grootvader was kunstschilder Antoon Devaere uit Damme, ook een broer van André. Zij maakten als hulde aan hun grootoom een interessante website:www.andredevaere.net.

(NOM)

Foto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier