Wandeling herdenkt bloedbad van Abbeville waarbij 4 Bruggelingen werden gedood

Redactie KW

Op zaterdag 23 mei wordt de 75ste verjaardag van het bloedbad van Abbeville herdacht, een donkere bladzijde uit de oorlogsgeschiedenis waarbij ook vier Brugse slachtoffers vielen.

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog liet de Belgische Geheime Dienst overal te lande mensen arresteren die als staatsgevaarlijk werden beschouwd. Dit gebeurde op een soms nogal willekeurige wijze. Zo werden op 10 mei 1940 in Brugge in totaal 78 verdachten opgepakt, w.o. zowaar ook een aantal joden.

Ook de toen 18-jarige Gaby Warris behoorde tot de groep Brugse ‘verdachten’. De bedoeling was haar vader Ernest te arresteren, maar omdat die net op bezoek was bij zijn zieke moeder in Nederland, werden in zijn plaats dochter Gaby, haar moeder Gabrielle Geerolf en haar grootmoeder Maria Ceuterick ingerekend.

De verdachten werden op transport gezet voor een tocht die tien dagen later strandde in het Franse Abbeville. Daar werden ze opgesloten in een kiosk, op 20 mei 1940 werden 21 van hen zonder enige vorm van proces terechtgesteld.

Onder deze 21 slachtoffers waren vier onschuldige Bruggelingen : de 28-jarige loodgieter Louis Caestecker, Joris van Severen (46), gewezen volksvertegenwoordiger voor de Frontpartij en oprichter van het Verdinaso, Jan Ryckoort (51), kunstschilder en secretaris van Joris van Severen, en Maria Ceuterick (61), echtgenote van Oscar Geerolf.

Op 9 november 1996 plaatste het Abbevillecomité een gedenksteen in de passage van het Bourgoensche Cruyce in de Wollestraat in Brugge. Jaarlijks herdenkt het Abbevillecomité deze vier vermoorde Bruggelingen.

Pelgrimstocht

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het bloedbad in Abbeville plaatshad. Het Abbevillecomité herdenkt deze verjaardag met een aangepast programma.

De herdenking begint op zaterdag 23 mei om 10.30 uur met een pelgrimstocht aan de Magdalenakerk en gaat langs plaatsen die een bijzondere betekenis voor de slachtoffers hadden. De wandeling wordt geleid door Jean-Marie Bogaert, die op de verschillende locaties historische toelichting geeft en daarmee de tijdsgeest schetst die tot het drama in Abbeville heeft geleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier