Waak vzw druk in de weer met maken van 200.000 kleien beeldjes rond Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Waak vzw maakt sinds deze week 200.000 beeldjes voor project ‘ComingWorldRememberMe’ in dakpannenfabriek Pottelberg (Wienerberger) in Aalbeke.

Dinsdagvoormiddag stelden de provincie West-Vlaanderen, vzw Kunst, vzw Waak en dakpannenfabriek Pottelberg (Wienerberger) hun samenwerking voor in het kader van het GoneWest-beeldenproject.

ComingWorldRememberMe (CWRM) is het beeldende kunstproject binnen ‘GoneWest’, het culturele programma van de provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI. Gedurende de herdenkingsjaren, van 2014 tot 2018 worden workshops en belevingsateliers georganiseerd met als doel 600.000 beelden uit klei te maken. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die tijdens WOI het leven lieten in België. In 2018 worden die 600.000 beelden geëxposeerd in een land art installatie van 3 hectare in provinciedomein De Palingbeek in Ieper. Dit is een symbolische plaats want het was het ‘niemandsland’ van de frontzone.

De partners binnen CWRM streven ernaar om 300.000 beeldjes te laten maken door individuele participanten. Voor de overige beeldjes werd er geopteerd voor het semi-ambachtelijk vervaardigen. Daarvan neemt maatwerkbedrijf vzw Waak er 200.000 voor haar rekening. Dit gebeurt voor twee jaar in Wienerberger in Aalbeke. De mensen van vzw Waak zijn in team met een begeleider aanwezig op de site van Wienerberger. “Het is een win-situatie voor iedereen”, luidt het bij de verschillende partijen.

(EDB – Foto EDB)