Vredeswakes stuurt krachten uit

Redactie KW

In een bomvolle Sint-Pauluskerk in Langemark startte een reeks van twaalf vredeswakes. Het moet vier jaar lang mensen wakker houden voor vrede.

Voor de muziek zorgden het solidariteitskoor Wak Maar Proper en Willem Vermandere. Als peter van vredeswakes loopt “De groote oorlog” als rode draad doorheen zijn oeuvre. “Ge kunt niet in de Westhoek wonen en daar niet van zingen en ‘t is niet alleen 100 jaar geleden. Libië, Syrië, Lampedusa…”

Brigitte Herremans werkt als medewerkster van Pax Christi vooral rond het Israëlisch-Palestijns conflict. Voor haar inzet werd ze in 2010 verkozen tot vredesvrouw, samen met Jeanne Devos. Ze getuigde over solidariteit. “Het is vaak een worsteling van twijfels, vragen en vermoeidheid. Onze steun maakt verschil. Contacten met Palestijnse, Israëlische en Syrische activisten beamen dat ze er kracht uit putten voor hun verzet. Solidariteit biedt een remedie tegen moedeloosheid. Het schudt soms angst voor een regime van zich af. Ook al wordt hun stem gesmoord, het koninkrijk van stilte is niet meer.”

Vredeswakes houdt de aanwezigen 7 uitdagingen voor om vredeskracht te worden. Zelf willen ze uitgroeien tot een vredesbeweging. Het thema sprak voor zich: “Oorlog is mensenwerk, vrede ook.”

(pco)