Vredesdag aan de IJzer in Diksmuide lokte honderden mensen

Redactie KW

Op woensdag 11 november om 16 uur startte de 88ste IJzerbedevaart in een regie van Bart Cafmeyer met optredens van Maartje Van Neygen en Sioen.

Woensdag 11 november namen honderden mensen deel aan de Vredesdag aan de IJzer. Vanaf 13.30 uur konden deelnemers rondritten maken in de streek. Later in de namiddag volgde de IJzerbedevaart. Burgemeester Lies Laridon had het in haar openingswoordje over de vergelijking met toen en nu. “Laten we vandaag even stilstaan bij de oorlog van toen en de oorlog van nu. Ongetwijfeld heel verschillende oorlogen, maar tegelijk met heel gelijkaardige effecten voor de mensen die ermee geconfronteerd worden”, aldus de burgemeester die het ook had over de vluchtelingenstroom “We worstelen met de vraag hoe we met hen omgaan, hoe gastvrij we mogen en kunnen zijn.”

Peter Verlinden

De jongeren van de Toneelgilde De Lanteern uit Kachtem brachten teksten uit het boek ‘De Grote Verliezer’ van Karen Dierickx en ‘Ule’ van Marc De Bel. Peter Verlinden, oorlogsjournalist bij de VRT, gaf duiding bij een aantal vragen als: hoeveel kinderen maken vandaag deze gruwel mee en zullen ze ooit nog kind kunnen zijn? Daarna volgden getuigenissen van vluchtende kinderen 100 jaar geleden. Jongeren van De Lanteern vertaalden dat in speelbare teksten. Bart Cafmeyer droeg de tekst Dulce et Decorum voor van Wilfred Owen, vertaald door Tom Lannoye. Kinderen stelden ook vragen over vrede, vrijheid en verdraagzaamheid aan de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Paul De Belder en aan voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans. Daarna volgde nog een moment van stilte waarin alle oorlogsslachtoffers in de hele wereld en in het bijzonder de kinderen en ook diegenen die ons dit jaar verlieten werden herdacht .Na de Europese hymne volgde een bloemenhulde en als apotheose werd de gerestaureerde beiaard in gebruik genomen door Sioen.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier