Voormalig kruitmagazijn in Nieuwpoort wordt hoofdatelier van ComingWorldRememberMe

© IV
Redactie KW

Donderdagavond om 23 uur is er de opening van de tijdelijke herinrichting van de historische site Bommenvrij in de Schoolstraat 48 in Nieuwpoort. Vanaf vrijdag kan het grote publiek er terecht voor een unieke tentoonstelling met werken van Koen Vanmechelen en het project ComingWorldRememberMe.

Schepen Geert Vanden Brouke en Jan Moeyaert van VZW Kunst. (Foto IV)
© IV

Nieuwpoort heeft heel wat plannen met het voormalige kruitmagazijn Bommenvrij, maar vooraleer deze plannen helemaal worden uitgewerkt zal Bommenvrij de komende vier jaar helemaal in het teken staan van de herdenking van WO I. Vzw Kunst heeft in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen gezorgd voor een tijdelijke herinrichting. Zo is er nu verwarming, is het gebouw gevrijwaard van waterinsijpeling en werd het voorzien van de nodige ramen.

600.000 beeldjes uit klei

Bommenvrij is immers de komende jaren het hoofdatelier van ComingWorldRememberMe, het project waarbij mensen wereldwijd workshops volgen om samen 600.000 beeldjes te maken uit klei. Ieder beeld staat voor een slachtoffer uit de Eerste Wereldoorlog in ons land. Intendant is Jan Moeyaert. De beeldjes krijgen een grote betekenis en als het van de stad Nieuwpoort en vzw Kunst afhangt, dan krijgen alle staatshoofden, die op 28 oktober te gast zullen zijn in Nieuwpoort, een dergelijk beeldje mee als aandenken.

Tegelijk wordt vanavond ook een tijdelijke tentoonstelling geopend met werken van Koen Vanmechelen, de man die roem oogstte met onder meer The Cosmopolitan Chicken Project of CCP, een internationaal gebeuren waarbij hij via de kruising van nationale kippenrassen op zoek gaat naar een kosmopolitische kip.

Toekomstig kunstencentrum

Wie de tentoonstelling en het atelier wil bezoeken of zelf een beeldje wil maken kan iedere dag terecht in Bommenvrij. Schepen Geert Vanden Broucke: “Het gebouw moet uiteindelijk een kunstencentrum worden, met een vleugel voorzien voor de academie, en een vleugel waar Nieuwpoortse kunstenaars terecht kunnen om te werken. Maar eerst krijgt het voor enkele jaren een tijdelijke bestemming. Er wordt ook voor de bezoekers een link gelegd tussen Bommenvrij en het nieuwe bezoekerscentrum Westfront.”

(PB)