Voorlopige bescherming van de voormalige herberg ‘A la belle vue’ in Torhout

© Agentschap Onroerend Erfgoed
Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de voormalige herberg ‘A la belle vue’ in de Oostendestraat in Torhout voorlopig beschermd als monument. De pittoreske herberg werd in 1888 gebouwd door kasteelheer Matthieu de Wynendaele van het beschermde kasteel van Wijnendale.

De vrijstaande herberg is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Oostendestraat en de Wijnendale-Stationsstraat. Functioneel en stilistisch sluit het aan bij de 19de-eeuwse nutsgebouwen van het kasteel. Beiden speelden ze een belangrijke rol in de ontwikkeling en bouwkundige identiteit van het gehucht Wijnendale, dat in 1912 een zelfstandige parochie werd. De herberg ‘A la belle vue’ is een representatief voorbeeld van een 19de-eeuwse landelijke herberg, met aansluitende stalling en gekasseid achtererf met schuurtje. De herbergluifel vormt een herkenbaar architecturaal element, maar is tegelijk functioneel: beschut tegen weer en wind en tegen de zon, kon de bezoeker bij een glas genieten van een mooi uitzicht op de neo-middeleeuwse kasteelpoort.

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Na een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier