Voorbereidingen voor Floating Dreams volop aan de gang in Roeselaarse loods

Peter Mouton (directeur vzw Aan de IJzer), Kamagurka, Peter Huyghe (TWICE Entertainment) en Peter Verplancke (conservator vzw Aan de IJzer) met op de achtergrond een 30-tal afgewerkte beelden. (Foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

In de loods van TWICE Entertainment langs de Beversesteenweg is kunstenaar Kamagurka volop bezig met het project Floating Dreams. Daar tekent hij op 70 witte beelden die symbool staan voor de 70 huidige conflicten in de wereld. De tentoonstelling start op 8 mei op de site van de IJzertoren in Diksmuide.

Vanaf 8 mei komen er op de site van de IJzertoren in Diksmuide 70 witte polyesterbeelden van jongens en meisjes. De beelden staan symbool voor kinderen in de oorlog. Momenteel woeden wereldwijd 70 conflicten. “Bij elk beeld voorzien we een tekstballon met een quote van een bekend persoon”, vertelt Peter Mouton van vzw Aan de IJzer, samen met TWICE Entertainment de bezielers van het project. “Die bekende personen zijn de ambassadeurs van dit project. Zo lieten onder meer Rudi Vranckx, Siska Schoeters en José Izquierdo een citaat achter. Er treedt vaak gewenning op als het gaat om oorlog. Met dit project willen we iedereen wakker schudden, want er zijn dus nog steeds heel wat conflicten aan de gang. De kinderen dragen ook een rugzak en een ballon. De rugzak staat symbool voor de traumatische ervaringen die ze meedragen en de ballon voor de dromen die de kinderen nog hebben.”

Kunstenaar Kamagurka zette mee zijn schouders onder dit project. “Ik zorg voor de tekeningen op deze beelden. Het was oorspronkelijk de bedoeling om een quote te geven, maar ik raakte zo gefascineerd door het project dat ik eraan wilde meewerken. Ik zit nu de hele maand april in dit atelier. Momenteel zijn 32 beelden afgewerkt, dus we zitten bijna halfweg. Ik maak vooraf geen schetsen, alle tekeningen zijn een ingeving van het moment.”

Kamagurka maakt vooraf geen schetsen, zijn tekeningen zijn altijd een ingeving van het moment. (Foto Stefaan Beel)
Kamagurka maakt vooraf geen schetsen, zijn tekeningen zijn altijd een ingeving van het moment. (Foto Stefaan Beel)© STEFAAN BEEL

Van 2 tot 4 mei volgt het transport naar Diksmuide en op 8 mei opent de tentoonstelling. “We kozen niet toevallig voor deze begindatum, het is het einde van WO II”, pikt Peter in. “Ook de einddatum 11 november heeft natuurlijk een symbolische betekenis met de Wapenstilstand van WO I. De beelden kijken allemaal richting de IJzertoren, waar in vier talen ‘nooit meer oorlog’ staat geschreven. Het is voor Diksmuide belangrijk om ook een groot vredesproject te ondernemen, want vaak staan wij in de achtergrond van Ieper.”

“Wat er na de expo met de beelden gebeurt? De beelden worden verkocht voor 3.500 euro exclusief btw. Ondertussen zijn de helft van de beelden al verkocht, zowel aan bedrijven als aan particulieren. Een deel van de verkoop gaat naar de financiering van het project en er is ook een deel bestemd voor twee goede doelen: Moeders voor Vrede en Child Focus.”

De expo is van 8 mei tot 11 november toegankelijk tussen 10 en 17 uur. Meer info via: www.floatingdreams.be

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier