Vlaamse regering kent ruim 445.000 euro toe voor onderhoud Duitse militaire begraafplaatsen

Redactie KW

De Vlaamse regering kent voor een totaalbedrag van 445.677,26 euro premies toe aan de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge voor de restauratie en het onderhoud van enkele Duitse militaire begraafplaatsen uit de Groote Oorlog.

De Duitse militaire begraafplaats in de Klerkenstraat in Langemark-Poelkapelle krijgt voor 211.382,98 euro aan restauratiepremies. Met deze premie zal het inkomgebouw gerestaureerd worden. Verder zal er een algemene restauratie van het kerkhof gebeuren, waarbij onder meer de erehal en het Kameradengraf worden gereconstrueerd, de beeldengroep van Emil Krieger naar zijn oorspronkelijke plaats wordt teruggebracht en de stenen met kransen en schilden worden verplaatst naar de Westzijde van het Kameradengraf.

De Duitse militaire begraafplaats in Vladslo krijgt voor 150.306,28 euro aan restauratiepremies. Ook met deze premie zal het inkomgebouw gerestaureerd worden. Daarnaast zal er een algemene restauratie gebeuren van het kerkhof, waarbij onder meer het plein aan de voorzijde van het inkomgebouw wat lager zal komen te liggen om de inkomsokkel, die nu niet meer zichtbaar is, weer vrij te maken. Er zal ook een natuurstenen verharding komen rond de beeldengroep ‘Treurend Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz. De toegankelijkheid van de begraafplaats zal worden verbeterd door een nieuwe toegang voor mindervaliden.

Ook centen voor Hooglede en Menen

Naast de restauratiepremies worden er ook voor in totaal 83.988 euro aan onderhoudspremies toegekend aan de militaire begraafplaatsen van Langemark-Poelkapelle, Vladslo, Hooglede en Menen. Deze premies laten toe een aantal onderhoudswerkzaamheden uit te voeren die nodig zijn om de vorm en zicht van het kerkhof te bewaren zoals het vrijhouden van begroeiing van paden en grafstenen, het onderhoud van hagen en bomen en het reinigen van grafstenen en gebouwen.