VIDEO Regenweer houdt straaljagers aan de grond voor Guynemerherdenking

© RB
Redactie KW

Exact honderd jaar nadat kapitein Georges Guynemer met zijn vliegtuig neerstortte boven Poelkapelle vond maandag een grootse herdenking plaats.

De dag begon om 10 uur met een algemene repetitie, waarna de genodigden geïnviteerd werden voor een receptie en een etentje. Om 14.38 uur stelden de troepen zich rond het monument, waar ook de Franse ambassadrice Claude-France Arnould, generaal André Lanata en Paul Breyne zich bij de genodigden vervoegden. Om 15 uur klonk het startschot voor de herdenking rond het Poelkapelse monument. Met de Brabançonne, de Marseillaise en een mars werd de herdenking ingezet.

https://www.youtube.com/watch?v=R38EK59uLKo

Burgemeester Alain Wyffels verwelkomde de genodigden, waarna voorzitter Luc Vanbeselaere een historische duiding gaf. Aanvullend bracht generaal Lanata de dagorde die vervolgens door voorzitter Luc Vanbeselaere in onze moedertaal werd vertaald. Leerkrachten Ann Margodt en Claudine Dutry van de VBS De Ooievaar begeleidden de schoolkinderen met hun Guynemerlied. Daarna brachten kapitein Mangin en kapitein Verleyen respectievelijk in het Frans en het Nederlands de laatste citatie van Guynemer. Om 15.30 uur volgde de bloemenhulde met aanvullend de ‘Sonnerie aux morts’, gespeeld door de klaroeniers van de Ieperse Last Post Association.

Na één minuut stilte zouden drie unieke ‘FRA Mirages 2000 Des Cigognes’ en vier Belgische F-16 vliegtuigen overvliegen om de Poelkapelse hemel blauw-wit-rood te kleuren, maar tot grote ontgoocheling van het publiek kwam enkel een helikopter overvliegen die een korf rozen uitstrooide boven het monument en het publiek. Vermoedelijk door het slechte weer kwamen de vliegtuigen niet opdagen. Als opsluit van de huldiging was er nog een troependefilé. Om 18 uur trok de ganse groep nog naar het Guynemerpaviljoen voor de eerste steenlegging van dit gebouw.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier