VIDEO Indrukwekkende inhuldiging van nieuwe straatnamen

Redactie KW

Op vrijdag 22 september werden de nieuwe straten van het project Langwater op Hoog Kortrijk plechtig ingehuldigd met veel militair vertoon.

Tal van prominenten waren vrijdag naar Kortrijk afgezakt voor de inhuldiging van de nieuwe Kortrijkse straten die herinneren aan de Kortrijkse paracommando’s die sneuvelden tijdens de tweede wereldoorlog. De straatnamen zijn: Parachutistenstraat, Commandopad, Raymond Holvoetstraat, Jacques Picquartstraat, Roger Carrettestraat en Jean Melsenstraat.

SAS Roger Carrette en SAS Raymond Holvoet

Roger Carrette en Raymond Holvoet werden geboren in Kortrijk, Roger in 1922 en Raymond in 1924. Deze jonge Kortrijkse studenten waren actief lid van de sluikpers BVA-BAT (wat staat voor België Voor Alles). Toen ze vernamen dat de Duitse Gestapo hen op het spoor was, ontvluchtten ze samen met Jean Lammertijn en Henri Nieuwenhuyse in februari 1941 de ouderlijke woning richting Frankrijk. Na maandenlange omzwervingen en de risicovolle overtocht over de Franse Pyréneeën werden ze opgepakt door de Spaanse Guardia Civil en opgesloten in het gevangenenkamp van Miranda de Ebro waar zij na maanden van ontbering eindelijk via Gibraltar eind maart 1942 in Engeland aankwamen.

VIDEO Indrukwekkende inhuldiging van nieuwe straatnamen

Ze gingen in dienst bij de Belgische strijdkrachten en sloten zich aan bij de First Belgian Parachute Compagny, later Belgian SAS Squadron. Roger Carrette werd ingedeeld bij de eerste SAS operatie. Na de invasie door de geallieerden in Frankrijk kreeg Roger de opdracht deel te nemen aan de operatie Shakespeare. Op 31 juli 1944 werd Roger geparachuteerd ten zuiden van Le Chartre sur le Loir in bezet gebied. Gedurende een verkenningsopdracht op 8 augustus 1944 kwam Roger plots oog in oog met de vijand. Hij redde zijn strijdmakkers van een Duitse aanval en streed heldhaftig tot de laatste kogel.

https://www.youtube.com/watch?v=bxncNRYYuG8

Raymond Holvoet verrichtte vanaf februari 1943 drie uiterst gevaarlijke operaties in bezet gebied in België, Frankrijk en Nederland. Na de mislukte slag bij Arnhem werd Raymond boven Nederlands bezet gebied gedropt. Zijn taak was zoveel mogelijk geallieerde parachutisten naar bevrijd Nederland over te brengen. Hij werd vermoedlijk verraden en terwijl hij aan het seinen was werd hij op 27 oktober 1944 opgepakt door de Duitsers. Hij vluchtte maar werd getroffen door een vijandelijke kogel in de dij. Na maandenlange mishandelingen werd Raymond op 10 april 1945 door de Duitse SS gefusilleerd in Hattem bij Zwolle aan de oever van de IJsselstroom. Zijn lijk spoelde een tiental dagen later aan in Wilsum. Zijn laatste woorden die werden opgetekend door de gevangenisdokter zijn: “Als ge de rode mutsen met bevleugeld zwaardkenteken ziet, zeg hen dat ik nooit heb gefaald en breng hen mijn laatste groet”. Volgens aantekeningen van Raymonds bevelhebber Majoor Blondeel zouden verscheidene honderden geallieerde soldaten van de 6th Airborn divisie hun leven aan Raymond te danken hebben.

VIDEO Indrukwekkende inhuldiging van nieuwe straatnamen

SAS Jean Melsens en SOE Jacques Picquart

Jean Melsens die in Kortrijk geboren werd in 1922 vluchtte in mei 1941 samen met zijn vriend Jacques Picquart die een jaar ouder was via Frankrijk naar Engeland. Jean nam eerst deel aan de operatie Shakespeare in bezet Frankrijk. Begin september 1944 werd hij ingezet in de operatie Calliban ter bevrijding van Belgisch Limburg. Hij werd geparachuteerd in bezet gebied in de omgeving van Peer-Meeuwen. Nadat zijn bevelvoerende officier sneuvelde kreeg Jean het bevel over zijn quad.

VIDEO Indrukwekkende inhuldiging van nieuwe straatnamen

Op 10 september botste hij met zijn manschappen op een Duitse artillerie-eenheid die Peer-Meeuwen onder vuur zou nemen. Jean hield heldhaftig stand en vuurde al zijn munitie op terwijl zijn manschappen zich in veiligheid konden stellen. Zijn zelfopoffering kostte hem het leven. Zijn lijk werd ‘s anderendaags aangetroffen, doorzeefd door vijandelijk vuur. Jacques Picquart werd ingedeeld bij de SOE (Special Orders Executive) en bood zich in april 1942 aan voor de operatie Mulle. Op 30 april 1942 werd hij gedropt boven Lessen. Blijkbaar was de Duitse vijand op de hoogte van hun komst en bij het daaropvolgend vuurgevecht sneuvelde Jacques.

VIDEO Indrukwekkende inhuldiging van nieuwe straatnamen

De namiddag begon met een herdenkingsmoment aan het monument van de gesneuvelden op de Grote Markt van Kortrijk.

Op de inhuldiging van de straatnamen in de Morinnestraat, waarlangs de wijk Langwater zal komen waren er toespraken van Raymond Holvoet, neef en naamgenoot van één van de gesneuvelde parachutisten en Minister van Defensie Steven Vandeput. Er was een bloemenhulde en een onthulling van een gedenksteen. Het gebed van de parachutist werd gelezen in drie talen door opperaalmoezenier Padre Johan Van Den Eeckhout. Verschillende ambassadeurs uit België, Nederland, Frankrijk en Engeland, de hoge top van het leger, de burgemeester en enkele schepenen van stad Kortrijk en verschillende prominenten waren aanwezig. Het officieel moment werd afgesloten met een militaire parade. De namiddag werd opgeluisterd door de Koninklijke muziekkapel van de Zeemacht.

(EDB – foto’s en video’s JVGK en EDB)

VIDEO Indrukwekkende inhuldiging van nieuwe straatnamen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier