VIDEO Herdenking in Bissegem met nadruk op kind in de oorlog

© EDB
Redactie KW

Er was donderdagnamiddag een herdenking op het kerkhof van Bissegem in het kader van 11 november.

Juf Greet Vandersteene leidde de herdenking met de kinderen van het derde leerjaar van lagere school Sint-Vincentius Bissegem. Ze werd bijgestaan door mensen van de WAR. Centraal stond dit jaar ‘het kind in de oorlog’. De kinderen van het derde leerjaar legden een beertje neer op het graf van de familie Van Doorne.

Ook nu nog zijn kinderen die in oorlogsgebieden leven vaak bang

Tijdens een bombardement op palmzondag 24 maart 1918 werden de drie zonen uit het brouwersgezin Henri Van Doorne en Irma Debrabandere, die buiten aan het spelen waren, gedood. “De ouders waren in één klap hun drie zonen Georges (19), Gerard (17) en Frans (11) kwijt”, vertelde juffrouw Greet. Er werd stilgestaan bij het feit dat kinderen zich niet kunnen verdedigen tegen het felle oorlogsgeweld. “Ook nu nog zijn kinderen die in oorlogsgebieden leven vaak bang.”

Bij de graven van de Engelse soldaten werden er tekeningen met klaprozen geplaatst na het horen van het Engels volkslied. De herdenking, waarop ook de lokale gemeenschap aanwezig was, werd afgesloten met drie kanonsalvo’s.

(EDB)

https://www.youtube.com/watch?v=GDcHnxpD74o
https://www.youtube.com/watch?v=FzLWOy8n_Ds

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier