VIDEO Duitsland krijgt als eerste herdenkingstuin in Memorial Park Zonnebeke

Redactie KW

In het Passchendaele Memorial Park in het West-Vlaamse Zonnebeke is donderdag de eerste van zeven herdenkingstuinen geopend.

In april 2014 opende in het kasteeldomein van Zonnebeke rondom het Memorial Museum een nieuw aangelegd park : het thematische Passchendaele Memorial Park. Zo zijn er doorheen het park zeven herinneringstuinen aangelegd in de symbolische vorm van een klaproos. Deze tuinen worden op vraag van het Memorial Museum Passchendaele 1917 door de verschillende naties die deelnamen aan de Slag bij Passendale ingevuld met een ontwerp dat moderne kunst, poëzie en symbolische vegetatie uit dat land combineert.

Dat zijn Duitsland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Frankrijk en Australië. De Duitse herinneringstuin die het eerst klaar is werd officieel geopend door de Duitse ambassadeur Rüdiger Lüdeking. “We moeten ons de geschiedenis blijven herinneren. Dit is een unieke plaats voor bezinning en ik hoop dat vele jonge mensen dier plaats komen bezoeken,” aldus de gouverneur.

De tuin is een ontwerp van Geert Bossaert en gedeeltelijk aangelegd in Weserzandsteen, een steensoort die net als basalt op de Duitse begraafplaatsen in de regio gebruikt wordt. Daarnaast werd gekozen voor het gebruik van Duitse rode rozen die symbool staan voor het bloedvergieten en de vergankelijkheid van het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een kunstwerk in holle basaltsteen verwijst naar het aantal Duitse gesneuvelden in de regio en het herdenkingsmonument ‘Die Neue Wache’ in Berlijn. Het gedicht ‘Die Rosen Im Garten’ van de Duitse dichter Ernst Stadler is gegraveerd in een wand, opnieuw in het symbolische basalt. “Zo hebben we een combinatie van planten, poëzie en beeldende kunst”, aldus de architect. “De volgende herinneringstuin die zal geopend worden is die van Nieuw-Zeeland”.

(NVZ / Foto ZB / Video WTV-Focus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier