Verpleegsters vertellen op soldatenkerkhof Lijssenthoek

Redactie KW

Actrice Marijke Pinoy is de spilfiguur van het project.


Op 9, 10 en 11 november is er op Lijssenthoek Military Cemetery, Boescheepseweg, een bijzondere rondleiding met actrice Marijke Pinoy, accordeoniste Tine Vandenbussche, drie goddelijke trommelaars (Titus, César en Gilles Pinoy) en twee hemelse Poperingse zangeressen (Sarah Robaeys en Marieke Spenninck).

“Ik werk met tekstmateriaal uit kortverhalen en dagboeken van verpleegsters die werkzaam waren in het veldhospitaal Lijssenthoek tijdens de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Marijke Pinoy. “Zij stonden de vele gekwetsten bij in hun laatste levensuren, of tijdens het weer oplappen om opnieuw naar het front te vertrekken om zich te laten afslachten. De verpleegsters schreven brieven naar de familie van de soldaten, dikwijls om hun dood te melden. Het waren dus geen heldenverhalen, zoals die later wel werden neergepend. Ik schreef een scenario vanuit het oogpunt van de verpleegster.”

“Het hospitaalverhaal van Remy Siding is niet alleen een medisch verhaal. Het is een diepmenselijk aanvoelen en ervaren van onrecht, lijden en pijn. Het relaas eindigt finaal op de begraafplaats, waar al deze elementen mooi maar meedogenloos samenvallen.”

(AHP-foto MD)

>> De drie voorstellingen zijn reeds uitverkocht, maar er worden er meer voorzien. Deze rondleidingen kunnen geboekt worden bij de Dienst Toerisme toerisme@poperinge.be, 057/34 66 76. Per voorstelling is er plaats voor 50 toeschouwers. Tickets kosten 5 euro.