Unieke tentoonstelling over Bissegem tijdens WO I

Ruime belangstelling voor de opening van de tentoonstelling rond WO I. © Foto ED
Redactie KW

Op vrijdag 14 oktober werd in oc De Troubadour een unieke tentoonstelling over Bissegem tijdens WO I geopend. Deze opening ging gepaard met een voorstelling van een boek van Jan Vancoillie.

De heemkundige kring van Bissegem pakt de hele week uit met een tentoonstelling met verschillende activiteiten in de rand. “Zowel voor jong als oud zijn er activiteiten zoals een geleide wandeling in de sporen van WO I, een film over Bissegem vroeger, een avond over oorlogsbieren, een schoolvoorstelling rond het thema en een evocatie rond WOI”, stelt voorzitter Philippe Verschaete, die al jaren bezig is met het archief van de gemeente. “We hebben al een topper met een voordracht van Rudi Vranckx achter de rug.” Alle activiteiten werden mogelijk gemaakt door veel samenwerkingen. De heemkundige kring wil tijdens de tentoonstelling ook de mensen bewust maken dat de margriet en niet de klaproos de bloem is die de Belgische soldaat in WO I symboliseert.

Unieke stukken

Een barak uit Bissegem die tijdens WO I gebruikt werd en die ex-Bissegemnaar Johan Vandewalle afgebroken heeft, werd voor de tentoonstelling weer gereconstrueerd en wordt gebruikt als ingang van de tentoonstelling. “De tentoonstelling is niet enkel een verzameling van hulzen en kleine voorwerpen die gevonden werden. Er zit een verhaal achter, en er wordt geïllustreerd met foto’s uit WO I in Bissegem.”

We zagen op de tentoonstelling ook een kledingstuk dat een Bissegemnaar droeg toen die juist 100 jaar geleden getroffen werd tijdens een bombardement. “Zijn been werd afgerukt en dat is duidelijk te zien aan de broek. Het is uniek dat dergelijk kledingstuk van een burger bewaard werd.” Ook een originele N.S.B.-vlag kan u het eerste weekend van de tentoonstelling zien. De tentoonstelling werd geopend door gedeputeerde Jean De Bethune, die kon vertellen over zijn familie die op het kasteel van Marke woonde en daar ook de oorlogsperikelen van dichtbij meemaakte. De tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 23 oktober in oc De Troubadour.

‘Operationsgebiet’

Tijdens de opening van de tentoonstelling stelde historicus Jan Vancoillie ook zijn nieuw boek voor over Bissegem tijdens WO I. “Er werd in het dorp een munitiedepot aangelegd en ook één van de grootste vliegvelden van het westelijk front. “De ligging tussen deze twee militaire installaties zorgde ervoor dat Bissegem midden in het Duitse ‘Operationsgebiet’ lag en vanaf eind 1916 geregeld getroffen werd door luchtbombardementen, waarbij heel wat burgers omkwamen.” Het boek is te koop tijdens de tentoonstelling. Er zijn ook boeken van Philippe Verschaete over Bissegem en van Johan Vandewalle over de barakken in de oorlog.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier