Uitzonderlijke privéverzameling rond Stijn Streuvels verhuist van Kortrijk naar Antwerpen

Redactie KW

Kortrijkzaan Paul Thiers heeft in vier decennia tijd een immense en unieke collectie boeken van Stijn Streuvels verzameld, in totaal zo’n 1.300 stuks. Veel meer dan ook maar iemand van de familie van de schrijver bezit.

Die zijn onlangs allemaal verhuisd naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. “Toch zal ik niet in een zwart gat vallen, want ik heb wel nog een jaar werk aan bijkomende inventarisering,” zegt de Streuvelskenner, die ook ondervoorzitter van het Streuvelsgenootschap.

Tot voor kort had de vroegere bewoner van het Lijsternest nog altijd zijn flat in Kortrijk… Toen Paul Thiers (79) destijds van zijn woning in de Beheerstraat naar een flat verhuisde, had hij namelijk noodgedwongen een tweede flat nodig om zijn Streuvelsboeken te kunnen herbergen… De beslissing om alles van de hand te doen, werd zowat een jaar geleden genomen. “De reden is vooral mijn leeftijd”, zegt Paul. “De kinderen zijn er wel door geboeid, maar ze zijn niet geïnteresseerd om met de verzameling iets te doen. Ik ben daarin gegroeid, zij niet. De koper is de Koning Boudewijnstichting, maar het is de Erfgoedbibliotheek in Antwerpen die de verzameling nu zal beheren. Ik ben vooral blij dat alles samen blijft én er ook raadpleegbaar zal zijn door iedereen. In betere handen kan mijn verzameling niet zijn.”

Bevriend met Paul Lateur

Hoe begin je aan zoiets? Paul: “Ik ben van jongs af wel een veellezer, maar niet specifiek van Streuvels. Het is begonnen toen ik in 1977 samen met mijn vrouw Lieve, die van Brugge is, wat rondsnuisterden in het toen nog kleine winkeltje van de intussen bekende antiquair Marc Van de Wiele. We kochten een en ander, niet enkel van Streuvels, maar ook onder meer van Gezelle en Verriest. Wat later bracht het toeval mij in contact met Streuvels’ zoon Paul Lateur die in een zoekertje in de krant een deeltje van zijn vaders bekende oorlogsdagboek zocht. Ik had het niet, maar nam toch contact op, in de hoop dat hij door zijn oproep misschien meerdere exemplaren op de kop zou kunnen tikken. En op een dag stond hij onverwacht aan mijn deur. We zijn bevriend geworden en hij is het die mij, zonder woorden, aangemoedigd heeft om mij van dan echt op Streuvels te richten. Het is een echte passie geworden.”

Alleen al van De Vlaschaard bestaan er meer dan 100 uitgaven!

“Als ik 1.300 boeken had, denk dan niet Streuvels zoveel werken geschreven heeft“, zegt Paul Thiers. “Hij heeft hooguit een dozijn romans gepubliceerd, maar daarnaast een aantal verhalen en bewerkingen van andere schrijvers. In het begin concentreerde ik mij op eerste drukken, maar gaandeweg wilde ik ze allemaal. Maar vooral zijn z’n werken in veel verschillende uitgaven gedrukt. Van De Vlaschaard, zijn bekendste werk, bestaan er bijvoorbeeld méér dan 100 varianten! Toch had ik een hiaat in mijn verzameling. Van het boek ‘Heule’ is er een luxe-uitgave op slechts 5 exemplaren gemaakt. Daarvan heb ik er jammer genoeg geen kunnen bemachtigen… Eén ervan is zowat voor mijn neus weggekocht!”

Het volledige oorlogsdagboek van Stijn Streuvels werd pas na zijn dood ontdekt. (Foto Gaston Gyselynck/verz. Paul Thiers)
Het volledige oorlogsdagboek van Stijn Streuvels werd pas na zijn dood ontdekt. (Foto Gaston Gyselynck/verz. Paul Thiers)

Het ‘sentiment Heule’

Paul Thiers is opgegroeid in Heule (Watermolen), verhuisde nadien met zijn ouders naar Sint-Kruis-Brugge en keerde terug naar Kortrijk. Hij beëindigde zijn beroepsloopbaan als bediende bij Malysse-Sterima in Bissegem. “Het ‘sentiment Heule – het feit dat net als Streuvels Heulse wortels heb – speelde ook wel wat mee in mijn enthousiasme, maar het is vooral ook het leren kennen van – naast de schrijver – de op alle gebied ongemeen boeiende figuur Streuvels die het voor mij interessant maakte. Ik mag zeggen dat mijn vrouw en ik met Streuvels een fantastische tijd meegemaakt hebben. Veel genoegen heb ik ook beleefd aan de tentoonstellingen die met mijn boeken georganiseerd werden.”

En ja, nu ziet de ‘Streuvelsflat’ er wat kaal uit… Paul Thiers houdt natuurlijk wel nog iets over van Streuvels, dubbele exemplaren en werken óver Streuvels. Zelf heeft hij trouwens ook al een en ander over de schrijver gepubliceerd, in verscheidene tijdschriften en uiteraard in de uitgaven van het Streuvelsgenootschap, waarvan hij ondervoorzitter is. Heeft hij van zijn verzameling afscheid genomen, Streuvels is lang niet uit zijn leven verdwenen.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier