Twee unieke kanonnen voor het MMP1917 in Zonnebeke

Steven Vandenbussche mag de kanonnen 'in ontvangst nemen', samen met schepen Sabine Vanderhaeghen en museumvrijwilliger Kristof Blieck. © ZB
Redactie KW

De artilleriecollectie in het Britse Woolwich, een van de grootste ter wereld, onleent twee historisch waardevolle artilleriestukken aan het MMP1917. Het Zonnebeeks museum krijgt ze in permanente leen.

Het gaat om de Britse 8 inch (20cm), een van de zwaardere stukken, die gebruikt werden tijdens de Slag om Passendale. Nergens anders zijn er ooit zoveel kanonnen van dit type in dezelfde veldslag ingezet. De tweede is het Franse 105mm Schneider-kanon. Er wordt vaak vergeten dat de Fransen ook erg actief waren tussen Langemark en Houthulst tijdens de Slag om Passendale. In 1918 zijn deze kanonnen dan weer van dienst bij het Belgisch leger, dat Zonnebeke en Passendale zal bevrijden.

“Beide kanonnen werden ook gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daardoor staan ze ook op luchtbanden. Nu volgt er een restauratie om ze naar hun oorspronkelijke staat terug te brengen,” zegt museumconservator Steven Vandenbussche. “We onderzoeken nu met welke middelen we dit zullen doen. Uiteindelijk moeten de gerestaureerde kanonnen in 2017 een deel worden van de ruime collectie van het MMP1917, belangrijk voor de 100-jarige herdenking van de Slag om Passendale.

(NVZ)