Trekpaarden mogen optreden bij herdenking van WO I

De ploeg van tien paarden en zeven ruiters defileert door de weide. Voor de optochten hebben de ruiters nog historische uniformen nodig en wordt de huifkar vervangen door een kanon. (Foto KV)
Redactie KW

Wouter Devreker uit Eernegem stelde een ploeg van tien boerenpaarden samen om aan te treden bij optochten ter herdenking van Wereldoorlog I. Herman De Gezelle van de vzw Traditie Artillerie Vereniging keurde dit team onlangs goed. Het is nu nog zoeken naar wat authentiek materiaal.

Tijdens de komende vier jaar zullen op verschillende plaatsen herdenkingsoptochten worden gehouden naar aanleiding van 100 jaar Wereldoorlog I. TAV (Traditie Artillerie Vereniging) stelt zich tot doel om de voorstelling van de artilleriecolonnes historisch correct te laten verlopen.

“We hebben mensen die daarover historisch onderzoek doen, terwijl ik op het terrein ga kijken hoe we dat zo getrouw mogelijk kunnen nabootsen”, vertelt Herman De Gezelle. “Het trekken van kanonnen gebeurde vroeger door zesspannen. De paarden waren een kruising tussen het trekpaard en het warmbloedpaard. Die combinatie bestaat niet meer, zodat we op zoek zijn naar andere oplossingen.”

(KV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout van 25 april