Traditionele Sint-Hubertusviering in Beauvoorde is nog altijd een publiekstrekker

© JTY
Redactie KW

De viering vindt ieder jaar plaats eind oktober. De zegening van de paarden en baasjes met hun honden vond zondag plaats.

Eigenlijk valt de naamdag van Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jacht, op 3 november. Maar op tal van plaatsen in Vlaanderen zijn er reeds op het eind van de maand oktober vieringen gepland om de patroonheilige te eren. In Beauvoorde, deelgemeente van Veurne, werd om 10.00 uur een eucharistieviering georganiseerd, waarop jagers een stuk wild, meestal een haas, vooraan in de kerk ten offer legden.

De plechtigheid werd opgeluisterd door jachthoornblazers. Na de mis werd er gewijd Sint-Hubertusbrood uitgedeeld aan de paarden en worden de ruiters, paarden en de inzittenden op de koetsen gezegend. Ieder jaar komen er ook steeds meer hondeneigenaars naar deze zegening.

Afgebeeld met een hert

Traditionele Sint-Hubertusviering in Beauvoorde is nog altijd een publiekstrekker
© JTY

Volgens de overlevering is Sint-Hubertus van Luik in de zevende eeuw na Christus geboren en was hij dienaar aan het hof van Pepijn van Herstal. Na de dood van zijn vrouw stelde hij zijn leven in dienst van God. Als patroonheilige van de jacht wordt Sint-Hubertus gewoonlijk met een hert afgebeeld.

Waarom dat zo is, wordt verklaard door de legende over Sint-Hubertus die op Goede Vrijdag met zijn vrienden ging jagen. Terwijl alle mensen in de mis zaten, verscheen aan Hubertus een hert met een kruis in het gewei. Hij hoorde een stem, die hem vroeg waarom hij op die manier zijn tijd verdreef. De stem gebood hem voortaan op mensen te jagen in plaats van op dieren en Hubertus gehoorzaamde.

Deze legende wordt al sinds jaren iedere vierde zondag van oktober in Beauvoorde nieuw leven in geblazen. Na de zegening en de uitdeling van het gewijde brood, reden de ruiters en de koetsen in colonne richting De Moeren.

Voor liefhebbers van honden en paarden en de vele toeristen, die ieder jaar op deze zegening afkomen, is het pittoreske Beauvoorde een evenement die ze niet willen missen.

(JTY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier