Topstukken van Kortrijkse bib verhuizen naar Rijksarchief

Redactie KW

De stad Kortrijk en het Rijksarchief Kortrijk tekenden een overeenkomst over de bewaargeving van de bijzonder rijke historische fondsen van de stadsbibliotheek.

De overbrenging van deze belangrijke aanwinst voor het Rijksarchief te Kortrijk is volop bezig. De historische fondsen konden niet langer in goede omstandigheden bewaard worden in de depots van de stadsbibliotheek. In 2012 werd in een van de magazijnen een schimmelexplosie vastgesteld.

“Sindsdien konden de stukken niet meer geraadpleegd worden. Bovendien behoort erfgoedwerking niet langer tot de kerntaken van de stadsbibliotheek”, zegt rijksarchivaris Hendrik Callewier. “Daarom werd in samenwerking met het Rijksarchief naar een duurzame oplossing gezocht.”

Manuscripten uit de dertiende eeuw

Het Rijksarchief engageert zich om de fondsen verder te inventariseren. Verder wordt er geïnvesteerd in digitalisering en materiële conservatie van de fondsen. Na een behandeling tegen schimmel door een gespecialiseerde firma worden de fondsen nu volop overgebracht naar het Rijksarchief. Het absolute topstuk is de prachtig verluchte kroniek van de Doornikse abt Gilles Li Muisis over de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen van 1294 tot 1348. De oudste manuscripten zijn 13de-eeuwse gebedenboeken. Het oudste gedrukte werk dateert van 1475 en is daarmee een van de oudste drukken uit de Nederlanden.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier